Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия31 Юли 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Благодарение на участието си в онлайн ден на труда френски екскурзовод намира работа на португалски остров

Участието в събитието „Seize the Summer“ (Възползвай се от лятото), онлайн трудова борса, посветена предимно на сезонни работни места, беше от полза за португалско туроператорско дружество и търсеща работа от Франция.

Online job day sends French tour guide to Portuguese islands
E(O)JD

„TuriAzores“ е малко туроператорско дружество на Азорските острови, специализирано в провеждане на екскурзии с водачи и дейности на открито. Директорът на дружеството търси да назначи служители от чужбина и във връзка с това решава да участва в организирания през февруари европейски онлайн ден на труда - Seize the Summer.

В деня, когато се провежда събитието, Лора Комбрие от Франция преглежда онлайн обяви за свободни работни места. Тя попада на публикуваната от „TuriAzores“ обява за търсене на екскурзоводи и шофьори на микробуси и кандидатства за работа по телефона. Дружеството незабавно проявява интерес към кандидатурата на Лора и решава да я наеме на работа.

„TuriAzores“ осъществява дейността си на остров Тершейра, който е част от Азорския архипелаг в Атлантическия океан. „Ние специализираме в организиране на градски пешеходни обиколки, походи и разходки в планината, екскурзии с микробуси и автобуси и т.н. Към момента в нашия екип работят четирима екскурзоводи“, разяснява директорът Мигел Мендонса.

„Решихме да вземем участие в организирания от EURES ден на труда, защото се нуждаехме да наемем на работа служител, говорещ свободно френски или немски език. Освен това търсех кандидат, готов за нови преживявания и нови хоризонти.“

Той изтъква, че процедурата по набиране на служители е опростена, и без колебание препоръчва събитието на други работодатели и търсещи работа.

„Търсех информация за пазара на труда на Азорските острови посредством услугата e-chat на EURES“, казва 27-годишната Лора, която е от региона Ардеш във Франция. „Португалският съветник, който отговори на моите въпроси, ми каза за това събитие и ме покани да се запиша за участие. Намерих списък на дружества, до които изпратих заявления за работа по собствена инициатива. В началото се затрудних да разбера чат услугата, но препоръчвам този вид електронни събития, тъй като това представлява още един начин за получаване на информация“.

Понастоящем Лора получава подкрепа за преместването си на Тершейра и изучаването на португалски език чрез услугата Твоята първа работа с EURES.

Събитието беше насочено към секторите на туризма и хотелиерството и беше организирането съвместно от службите на EURES в Португалия, Хърватия, Словения и Испания, и с участието на Италия, Гърция, Малта и Кипър.

„Повечето от работодателите бяха впечатлени от броя и качеството на кандидатурите, които получиха“, споделя Ана Маргарида Силва от EURES Португалия, „и изразиха интерес да участват в бъдещи събития.“

 

Връзки по темата:

Seize the Summer

Уебсайт на туроператорското дружество TuriAzores

Екскурзоводи и шофьори на микробуси

Твоята първа работа с EURES

Твоята първа работа с EURES на уебсайта на EURES

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Най-добра практика на EURESДни/събития на работаТенденции при набиране на персоналСоциална медияМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.