Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. augusztus 31.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A munkavállalók szakmai fejlődésének elősegítése személyes fejlődési tervek segítségével

A munkavállalók szakmai fejlődésének elősegítése olyan alapvető készség, amelyet minden munkáltatónak, illetve vezetőnek el kell sajátítania. Cikkünkből megtudhatja, hogyan segítheti beosztottait egy olyan személyes fejlesztési terv kidolgozásában, amely hatékonyan járul hozzá munkahelyi készségeik fejlődéséhez.

Nurturing your employees’ professional growth with personal development plans

Találkozzon gyakran munkavállalóival

A munkavállalókkal való rendszeres kapcsolattartás az egyik legjobb módja annak, hogy megismerje munkamódszereiket és szakmai céljaikat. Ha eddig még nem került erre sor, első lépésként ütemezzen be személyes megbeszéléseket beosztottaival, hogy megbeszéljék jelenlegi munkaterhelésüket és jövőbeli céljaikat. Ezeken a személyes találkozókon világos képet kaphat a munkavállalók szakmai készségeiről, és ezt a lehetőséget arra is felhasználhatja, hogy megbizonyosodjon róla, nem aggódnak-e bármely feladatuk miatt, és támogatást nyújtson számukra.

Ha vannak olyan területek, ahol beosztottainak támogatásra van szükségük, ajánlhat számukra képzést, vagy új felelősségi kört ruházhat rájuk az önbizalmuk növelése érdekében. Minden egyes intézkedést, amelyben megállapodnak, célkitűzésként bele kell foglalni a személyes fejlesztési tervbe.

Építsen beosztottai erősségeire

A személyes fejlődési terv megvitatásakor legyen pozitív, és bátorítsa a munkavállalókat arra, hogy először az erősségeikről írjanak. Ha munkakörük legeredményesebb területeiről kérdezi őket, ezzel több lehetőséget kínálhat arra, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak ezeken a területeken. Ezzel segíthet csapata tagjainak abban, hogy egy-egy területen speciális szaktudásra és készségekre tegyenek szert, és így kiemelkedő teljesítményt tudjanak nyújtani.

Használjon SMART célkitűzéseket

Határozzon meg konkrét, mérhető, teljesíthető, releváns és határidőhöz kötött (SMART) célkitűzéseket, hogy beosztottai egyértelmű kezdőponttól kiinduló, reális célokat tűzhessenek ki. Például, amennyiben érdeklődésüket fejezték ki az irányítási feladatok iránt, célként tűzhetik ki egy kisebb projekt folyamatos irányítását a következő hat hónap során. A SMART célkitűzések lehetővé teszik a munkavállalók számára a szakmai növekedést és fejlődést – például elkezdhetik egy másik projekt irányítását, vagy elvállalhatják egy másik kolléga mentorálását. Ily módon ösztönözheti csapata készségeinek fejlődését.

Összpontosítson a fejlődésre

Bár a SMART célkitűzéseknek teljesíthetőknek kell lenniük, bátorítsa beosztottait olyan célok kitűzésére, amelyek kihívások elé állítják őket és lehetővé teszik számukra a szakmai előrelépést. Ennek érdekében azonosítson és tűzzön ki célokat olyan területeken is, amelyeket a munkavállalók az „erősségeim” részben nem említettek. Ez lehetőségeket teremt arra, hogy a munkavállalók képzettebbé és magabiztosabbá váljanak munkakörük ellátásában.

A teljesítményértékelések fontosak

A teljesítményértékelések és a személyes fejlődési tervek kéz a kézben járnak a munkavállalók előmenetelével. Amikor elérkezik a teljesítményértékelés ideje, szánjon időt arra, hogy átgondoltan töltse ki az űrlapok vezetők rendelkezésére álló részét. Pontról pontra válaszoljon a munkavállalók észrevételeire, és vizsgálja meg, hogy azok helyesek-e, bizonyítékok támasztják-e alá őket, és a munkakörükhöz tartoznak-e. Ezen túlmenően összpontosítson annak vizsgálatára, hogy teljesültek-e az előző értékelés során kitűzött célok. Ha igen, akkor azokra építhet a továbbiakban. Ha nem, akkor érdeklődjön az érintett munkavállalónál, hogy tudna-e bármilyen segítséget nyújtani a célkitűzések elérésében, még mielőtt sor kerülne a teljesítményértékelésre.

Biztosítson új lehetőségeket

Az Ön feladata, hogy elossza a feladatokat beosztottai között. Amennyiben valaki nem teljesítette a személyes fejlesztési tervében rögzített célt, ennek akár az is lehetett az oka, hogy nem volt lehetősége foglalkozni az adott feladattal. Az előrelépés érdekében a munkaterhekkel kapcsolatos megbeszélések fontos lehetőséget biztosítanak a munkavállalók számára annak megosztásához, hogy min szeretnének dolgozni.

Szeretne további tanácsokat olvasni arról, hogyan segítheti elő beosztottai szakmai fejlődését? Olvassa el „Tíz tipp ahhoz, hogyan váljon jó mentorrá” című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Tíz tipp ahhoz, hogyan váljon jó mentorrá

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippekOktatás és képzésÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.