Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. július 3.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

NGO-k: Mit, miért, hol?

Az „NGO” betűszóval bizonyára már mindenki találkozott legalább egyszer a Drop’pin@EURES-en, magán az EURES oldalon és számtalan más, foglalkoztatási jellegű weboldalon. De mik is azok az NGO-k, miért akarna bárki náluk dolgozni, és hol lehet többet megtudni róluk?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

MIK azok az NGO-k?

Az NGO-k avagy nem kormányzati (civil) szervezetek a nemzeti kormányoktól függetlenül működő nonprofit szervezetek. Gyakran jótékonysági szervezetként működnek, és jellemzően a szegénység, a rossz egészségügyi ellátás, a környezetvédelmi kérdések és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem terén különösen aktívak.

Az NGO-k mérete a helyi szintű, közösségi kezdeményezéstől a világ minden pontján működő nemzetközi szervezetekig terjedhet. Jellemzően adományokból tartják fenn magukat, összefogják a közös ügyért dolgozó embereket és mindenekelőtt a változásra vagy a változás irányítására törekszenek.

MILYEN NGO-k működnek Európában?

Az NGO Advisor évente megjelenő „A világ 500 vezető NGO-ja, 2016” ranglistáján 185 olyan szervezet szerepelt, amelynek székhelye Európában található – ami a teljes lista több mint egyharmadát jelenti. Az európai NGO-k méretüket, céljaikat és jellegüket tekintve nagyon változatosak, és munkalehetőségek széles körét kínálják. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a legismertebbek közül:

  • Oxfam (Egyesült Királyság): Az 1942-ben alapított Oxfam egy nemzetközi NGO, amelynek célja a szegénység megszüntetése, a katasztrófák idején nyújtott segítség és az emberi jogok képviselete.
  • Médecins Sans Frontières (Franciaország/Svájc): Az „Orvosok Határok Nélkül” néven is ismert Médecins Sans Frontières egy humanitárius NGO, amely a fejlődő, illetve háborútól sújtott országokban folytatott projektjeivel lett híres – olyannyira, hogy 1999-ben a Nobel-békedíjat is elnyerte.
  • Alapítvány a Környezetvédelmi Nevelésért (Dánia): Ez a világszerte több mint 70 országban működő tagokat egyesítő nemzetközi ernyőszervezet, a FEE a környezeti nevelés révén támogatja a fenntartható fejlődés ügyét.
  • APOPO (Belgium/Tanzánia): Az NGO-k között egyedülálló módszerekkel dolgozó APOPO munkatársai óriás hörcsögpatkányokat idomítanak be a taposóaknák felderítésére és a tuberkulózis kimutatására.
  • Greenpeace (Kanada/Hollandia): A Kanadában alapított világhírű környezetvédelmi civil szervezet, a Greenpeace székhelye most Hollandiában található, irodái pedig több mint 40 országban működnek.

MIT tesz az EU az európai NGO-kkal való együttműködésért?

Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló Európa 2020 stratégia keretében az Európai Bizottság kiemelten fontosnak minősítette az uniós intézmények, nemzeti és regionális kormányok és az európai érdekelt felek közötti partnerségek kialakítását és megerősítését.

A Bizottság egyes főigazgatóságai szintén szorosan együtt dolgoznak az NGO-kkal az olyan tevékenységeik révén, mint az évi kétszeri ülések, ahová az NGO-kat meghívják az aktuális közösségi problémák megvitatására (a Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóság, a Szociális Platformmal közös szervezésben), illetve az uniós szintű NGO-kkal és szociális partnerekkel folytatott párbeszéd (A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága, a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni európai platform keretében).

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) az Európai Unió egyik tanácsadó szerve, amely a munkáltatókat, a munkavállalókat és különféle érdekcsoportokat képviselő tagokból áll. Az EGSZB egyik központi témája a civil társadalom, különösen az, hogy az elkötelezett emberek és szervezetek milyen fontosak a politikai haladáshoz. A közelmúltban tartott Civil Társadalmi Napok 2017 (június 26–27.) rendezvény hangsúlyozta a civil társadalmi szervezetek hídteremtő szerepét az emberek és az európai intézmények között, valamint azt, hogy kellően erősek ahhoz, hogy új kilátásokat és megoldásokat kínáljanak az EU-nak.

MIÉRT érdemes NGO-knál dolgozni?

Az NGO-knál végzett munka egyik legnagyobb előnye, hogy az ember úgy érzi, valóban tesz valamit a világért vagy a körülötte élő emberekért. Az NGO-k lehetővé teszik, hogy a kemény munka eredményét első kézből tapasztalja meg, ami szakmailag és személyesen is az elismerés érzését nyújtja.

Az NGO-k üzleti felépítése emellett gyakran kevésbé hierarchikus, mint a hagyományos vállalkozásoké, ezáltal több lehetőséget kínálhatnak a különféle készségek fejlesztésére, a különböző munkaterületek megismerésére.

HOL tudok tájékozódni az NGO-knál kínált lehetőségekről?

Az EURES weboldalon álláshirdetések, gyakornoki és tanulószerződéses gyakorlati képzési hirdetések széles köre jelenik meg különféle európai vállalatoktól, köztük NGO-któl is.

Az online álláskereső rendszerek gyakran módot adnak arra, hogy a „szervezet típusa” szerint válogasson a meghirdetett állások között, így könnyedén megkeresheti az érdeklődési területén belül kínálkozó NGO-lehetőségeket. A hazájában működő fontosabb álláskereső oldalak listáját egy gyors internetes kereséssel már meg is kapja.

Az olyan weboldalak, mint az Euro Brussels, a Global Jobs és az Impact Pool ugyancsak lehetőségek egész tárházát kínálják az NGO-knál, Európán belül éppúgy, mint globálisan, náluk is érdemes tehát körülnézni.

A lehetőség felismerése csak az első lépés. Kell még egy tökéletes önéletrajz, egy ütős motivációs levél és egy jól sikerült interjú… de szerencsére mi végigkísérjük ennek az útnak valamennyi lépésén!

 

Kapcsolódó linkek:

„A világ 500 vezető NGO-ja, 2016” ranglistáján

Oxfam

Médecins Sans Frontières

FEE

APOPO

Greenpeace

Európa 2020 stratégia

Szociális Platformmal

Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni európai platform

Civil Társadalmi Napok 2017

álláshirdetések, gyakornoki és tanulószerződéses gyakorlati képzési hirdetések széles köre

Köztük NGO-któl is

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

Egy ütős motivációs levél

Egy jól sikerült interjú

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Javaslatok és tippekHírek/jelentések/statisztikaIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.