Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия9 Септември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Нова служба на едно гише за лични кариерни консултации отваря врати в Брюксел

Нова служба в областта на образованието и професионалното ориентиране в Брюксел предоставя обслужване на едно гише за студенти, лица, търсещи работа, и работници, които искат да намерят работа или да се преквалифицират.

New one-stop shop for personal career advice opens in Brussels
Marc Buvé

„Cité des Métiers — Beroepenpunt“ официално отвори врати на 23 април 2018 г. в присъствието на много авторитетни фигури, включително Европейският комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

Центърът се намира на приземния етаж на Astro Tower, сградата, в която се намира и Actiris — обществената служба по заетостта в Брюксел, действаща като координационен център на EURES за региона — както и някои от другите партньори на центъра като VDAB (обществената служба по заетостта във Фландрия) и Tracé (представена от своята служба Leerwinkel). Подобно на Actiris, Cité des Métiers – Beroepenpunt ще предоставя двуезично обслужване на френски и фламандски език.

Новото пространство обхваща над хиляда квадратни метра и е изцяло посветено на предоставяне на съдействие и ориентация за всеки, които търси информация за многобройните възможности за своето професионално развитие, независимо дали става въпрос за учене, стаж, работа, стартиране на бизнес или преместване в друга страна или регион.

Според Марк Бюве, който работи за Actiris, целта на новата служба е да предоставя насоки на всички посетители за разработването на личен „проект“, обхващащ професионалния им живот, адаптиран към модерната трудова сфера.

Една от основните теми, както обяснява Марк, е мобилността — което включва трансрегионална, транснационална или международна мобилност. Предлагат се индивидуални консултации, така че посетителите да могат да научат за ученето, работата или полагането на стаж в друга страна или регион. Те са насърчавани да предприемат стъпката и получават съвети как да се възползват максимално от нея.

В допълнение има планове за конкретни обучения относно ползването на портала за професионална мобилност EURES и уебсайта на Actiris. На място могат да намерят различни книги и дигитални ресурси, а по всяко време в сградата има и консултанти по мобилността от Actiris — които са част от персонала на EURES.

Центърът е съвместен проект, което му помага да обхване всички специфични нужди на своите посетители. Екипът е съставен от консултанти от Actiris и Bruxelles Formation, както и от членове на VDAB и Tracé. Освен това той включва и представители на Pôle académique de Bruxelles, Wallonia-Brussels Federation, Centre de validation des compétences, CEFA, Promotion sociale, EFP, SFPME и Worldskills Belgium.

Ако живеете в региона на Брюксел и сте заинтересовани да научите за повече възможности за заетост, стаж, образование и мобилност, защо не посетите центъра още днес? Ще намерите Cité des Métiers – Beroepenpunt на Avenue de l’Astronomie 14, съвсем близо до метростанция Madou. За повече информация посетете:

www.citedesmetiers.brussels
 

Връзки по темата:

Cité des Métiers — Beroepenpunt (на френски/фламандски)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Най-добра практика на EURESEURES обучениеВъншни новини на EURESВъншни заинтересовани страниНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистикаМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.