
Var medveten om varför du säger upp dig
Ingen situation är den andra lik, och alla har därför olika skäl att säga upp sig. Om du är osäker på varför du vill lämna ditt jobb kan du titta igenom nedanstående lista över vanliga skäl till att säga upp sig:
- Tacka ja till ett bättre jobberbjudande.
- Byta yrkesbana.
- Omskola sig eller söka till högre utbildning.
- Flytta till en annan stad/ett annat land.
- Bli vårdgivare eller förälder/vårdnadshavare.
- Sjukdom.
- Pension.
- Söka ett jobb med bättre arbetsvillkor.
Ditt skäl kan vara mer komplext och personligt än något av dessa, eller vara en kombination av flera skäl.
Titta i ditt aktuella anställningsavtal
Nu när du vet varför du vill säga upp dig måste du titta på den rättsliga aspekten. Det första du bör göra är att läsa igenom ditt nuvarande anställningsavtal. Ta reda på hur lång din uppsägningstid är och eventuella andra villkor i ditt avtal, till exempel om du måste arbeta under uppsägningstiden, lära upp din ersättare eller delta i en uppsägningsintervju.
Skriv din avskedsansökan
Om du är nervös inför din uppsägning kan det hända att du formulerar dig på ett sätt som antingen är ursäktande eller defensivt, men inget av de sätten är professionellt och båda ger intryck av osäkerhet. Därför bör du oavsett hur du känner dig uttrycka dig formellt, artigt och kortfattat i avskedsansökan. Du behöver inte uppge något skäl till att du säger upp dig. I avskedsansökan måste du dock tydligt ange din sista anställningsdag, i enlighet med din uppsägningstid.
Underrätta först din chef om att du säger upp dig
Planera in ett personligt möte eller videosamtal med din chef för att säga upp dig. Detta kommer att vara din formella, muntliga uppsägning. Berätta först för din närmaste chef och undvik att diskutera uppsägningen med dina kollegor om rykten sprids eftersom det kan verka oprofessionellt.
Lämna in avskedsansökan
När du har berättat för din chef är det dags att lämna in din avskedsansökan. Numera är det vanligast att du mejlar din chef och bifogar avskedsansökan, men du kan också skriva den för hand eller skriva ut den och lämna in den personligen.
Skicka ett e-postmeddelande till dina kollegor
Du kanske vill dela nyheten om din uppsägning personligen med de arbetskamrater du står närmast, men för hela företaget räcker det med ett avskedsmeddelande via e-post. I meddelandet kan du ange hur man kan kontakta dig, till exempel via din personliga e-postadress, profil på sociala medier eller telefonnummer. Oavsett omständigheterna kring din uppsägning, var professionell och utnyttja inte möjligheten att vara passivt aggressiv eller fientlig.
Be om referenser
En referens är en kort sammanfattning av din anställning, skriven av din arbetsgivare, som kan innehålla uppgifter om dina kunskaper och erfarenheter och kan vara bra att ha för att hitta ett annat jobb. Det finns inget rättsligt krav på att arbetsgivarna ska ge dig referenser. Det är dock ovanligt att de inte ger dig referenser om uppsägningen har skett under vänliga former och du varit en bra medarbetare. Om arbetsgivarna går med på att lämna en referens måste den vara rättvisande och inte ge en falsk bild av dina prestationer.
Delta i en uppsägningsintervju (frivilligt)
En uppsägningsintervju är ett formellt möte med arbetsgivaren för att diskutera din uppsägning. Organisationerna använder sig av dessa intervjuer för att förstå varför du slutar. I slutändan har du dock bestämt dig för att säga upp dig, och om inget annat anges i ditt anställningsavtal behöver du inte delta i en sådan intervju.
På jobbet förväntas man uppträda yrkesmässigt, men det kan vara svårt att hålla en lämplig stil när man skickar e-post eller deltar i videomöten. Följ våra sex regler för att bli bättre på att kommunicera på ett professionellt sätt i jobbet.
Länkar:
Så håller du en professionell stil i textmeddelanden och videosamtal
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på Linkedin
Översikt
- Publiceringsdatum
- 28 september 2023
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Råd och tips
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles