Et projekt, der har støttet sådanne tværnationale udvekslinger, er det EU-finansierede MobiliseSME-projekt, der er en slags kontaktformidlingsplatform for små og mellemstore virksomheder (SMV'er).
Projektets præmis er enkel: Ansatte i SMV'er kommer i udvekslingspraktik i SMV'er i andre EU-medlemsstater. Målet er at udbygge de faglige kvalifikationer, få international erfaring og udveksle bedste praksis.
Arbejdsgiverne får samtidig lejlighed til at udvikle deres medarbejderes færdigheder og åbne op for nye muligheder sammen med udenlandske partnere, foruden at de lærer af de udenlandske perspektiver, som deres medarbejdere tager med hjem.
Udvekslingsprogrammet har siden sin oprettelse haft betydelig virkning: Over 400 virksomheder er tilmeldt platformen, og der har været over 50 udvekslinger mellem november 2016 og juni 2017. For nogle læsere får projektet muligvis en klokke til at ringe, da det tidligere har været omtalt i en artikel på Euresportalen tilbage i juli 2017.
MobiliseSME's vurderingsrapport, der blev offentliggjort i oktober 2017, fremhævede den positive feedback fra dem, der indtil da havde haft gavn af projektet. I alt var 91 % af de udsendende virksomheder og 95 % af værtsvirksomhederne tilfredse med den partner, de fandt, 90 % af virksomhederne udtalte, at deres tværnationale forretning vil udvikle sig takket være udvekslingen, og 75 % udtalte, at de nu er stand til at indføre nye produkter og tjenester.
"MobiliseSME hjalp os virkelig med at opfylde vores mål om at udvikle vores medarbejderes tekniske og marketingmæssige færdigheder, og det gav resultat i løbet af kort tid," siger Emanuele D'Angella, en italiensk iværksætter, der er hjemmehørende i Spanien, og som har været vært for medarbejdere fra andre virksomheder.
Tilbagemeldingerne fra de deltagende medarbejdere var lige så positive, idet 90 % af de besøgende medarbejdere erhvervede de nye færdigheder, de havde forventet, og 81 % erklærede, at udvekslingen bidrog til deres faglige udvikling og fremtidige karrieremuligheder.
"MobiliseSME var med til at give os indsigt i nye markedsmuligheder i udlandet, hvad der ellers er meget svært for SMV'er med de begrænsede ressourcer, de råder over," sagde Triin Tammearu fra Estland, der besøgte en virksomhed i Det Forenede Kongerige under programmet.
Efter det meget vellykkede pilotprojekt retter MobiliseSME nu blikket mod fremtiden, og de, der står bag projektet, tænker tydeligvis stort.
"Det første skridt ville være at øge projektets størrelse for at målrette det mod alle medlemsstater og i højere grad satse på de nationale SMV-netværk og erhvervsfremmende organisationer til at informere virksomhederne om udvekslingsprogrammets eksistens", forklarer Stefan Moritz, der er administrerende direktør for European Entrepreneurs CEA-PME. CEA-PME (Confédération Européenne des Associations de Petites et Moyennes Entreprises) er den største europæiske frivillige sammenslutning af SMV'er. Den står i spidsen for konsortiet bag MobiliseSME-projektet.
Moritz udtaler, at endemålet for projektet er at opbygge en slags "Erasmus for SMV'er", et storstilet udvekslingsprogram, der kan sammenlignes med EU's flagskibsordning for udveksling af studerende.
"Dataene viser, at der er reel interesse i Europa for sådan en mobilitetsordning," siger han. "Målet er at udfylde et tomrum, idet SMV'erne får lejlighed til at møde globaliseringen på en enkel måde: ved at komme ud og lære af andre."
Projektet har hidtil haft stor succes, men som Moritz siger, "MobiliseSME's succes har kun værdi, hvis den er begyndelsen på en større proces".
"I betragtning af de enorme fordele ved at bygge videre på sådan et program er det meget vigtigt, at vi fastholder denne fremdrift", udtaler han.
MobiliseSME-projektet blev finansieret af EU-programmet for beskæftigelse og social innovation (EaSI), som administreres direkte af Europa-Kommissionen. Det samler tre beskæftigelsesprogrammer: Eures, PROGRESS og Progress Mikrofinansiering.
Relevante links:
300 SMV'er finder det perfekte match gennem udvekslingsordning
Mobilise SME - endelig evalueringsrapport
EU-programmet for beskæftigelse og social innovation
Læs mere:
Find en Euresvejleder
Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene
Eures' jobdatabase
Eures' tjenester for arbejdsgivere
Eures' kalender over events
Kommende onlineevents
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Detaljer
- Publikationsdato
- 7. juni 2018
- Forfattere
- Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed | Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion
- Emner
- Forretning/iværksætteriEURES bedste praksisEksterne EURES-nyhederEksterne interessenterArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederSucceshistorierUngdom
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles