Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice2. marec 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Milenijci in generacija Z na delovnem mestu: podobnosti in razlike

Milenijci in generacija Z predstavljajo velik del evropske delovne sile, pri čemer se obe skupini ponašata z edinstvenim naborom znanj in spretnosti ter svojstvenimi značilnostmi. Seznanite se z njihovim pristopom k delu, da boste lahko izboljšali svoje prakse zaposlovanja ter lažje zadržali in upravljali zaposlene iz teh dveh demografskih skupin.

Millennials and Gen Z in the workplace: similarities and differences
Unsplash

Pri Euresu se zavedamo, da trditve v tem članku ne veljajo nujno za vse predstavnike generacije Z ali milenijce. Posplošitev se poslužujemo zgolj za to, da bi bolje ponazorili najpogostejše podobnosti in razlike med obema skupinama.

Kdo so milenijci in generacija Z?

Težko je natančno opredeliti ti dve demografski skupini, saj ne obstaja skupno soglasje glede tega. Na splošno lahko rečemo, da so milenijci osebe, rojene med letoma 1981 in 1995, generacija Z pa osebe, rojene med letoma 1995 in 2012.

Podobnosti med milenijci in generacijo Z na delovnem mestu

  • Opiranje na tehnologijo

Kot digitalna generacija so pripadniki teh dveh skupin navajeni hitro usvajati in uporabljati nove digitalne naprave in programsko opremo. Oboji pričakujejo, da bodo delovni procesi, če je le mogoče, digitalizirani, kar zajema tudi notranjo in zunanjo komunikacijo (klepet, elektronsko pošto in avdio/video klice). Delodajalci bi jim to morali omogočiti, če želijo biti privlačnejši za iskalce zaposlitve iz teh dveh demografskih skupin.

  • Prispevanje k skupnemu dobremu

Glede na rezultate svetovne raziskave o generaciji Z in milenijcih v letu 2022 družbe Deloitte obe generaciji menita, da je družbena odgovornost podjetij pomembna ter želita delati za podjetja in organizacije, ki zagovarjajo te vrednote. Ker se obe demografski skupni zavzemata za okoljska in politična vprašanja, je zanju pomembno, da njun delodajalec pušča pečat v svoji skupnosti.

  • Takojšnje priznavanje dosežkov

Obe generaciji običajno pričakujeta takojšnje priznanje za opravljeno delo. Priznavanje majhnih zaslug v okviru sheme merjenja uspešnosti je lahko na primer pomemben dejavnik za spodbujanje motivacije med zaposlenimi.

  • Dosledno in odprto komuniciranje

Ena od študij kaže, da obe generaciji od delodajalca pričakujeta vzpostavitev jasne komunikacije in kanalov za redno posredovanje povratnih informacij (npr. tedenska srečanja).

Razlike med milenijci in generacijo Z na delovnem mestu

  • Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem v primerjavi s poklicnim napredovanjem

Medtem ko milenijci cenijo zdravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, je generacija Z običajno bolj karierno usmerjena in jo privlačijo možnosti dobrega zaslužka. Če so torej zaposleni v vašem podjetju večinoma milenijci in pripadniki generacije Z, vam priporočamo, da se osredotočite na ukrepe za boljše uravnoteženje poklicnega in zasebnega življenja ter finančne spodbude.

  • Prožnost zaposlitve v primerjavi s stabilnostjo zaposlitve

Študije kažejo, da milenijci dajejo prednost prožnosti zaposlitve, kar pomeni, da pričakujejo, da se jim bodo delovna mesta prilagodila. Prav tako je bolj verjetno, da bodo zamenjali delovno mesto, če njihova zaposlitev ne bo več zadovoljevala njihovih potreb. Ker je pripadnike generacije Z brezposelnost bolj prizadela, bolj cenijo stabilnost in varnost zaposlitve.

  • Pozitivne povratne informacije v primerjavi z neposrednimi povratnimi informacijami

Kot je že bilo omenjeno zgoraj, obe generaciji cenita redne povratne informacije. Čeprav ima generacija Z raje odkrite povratne informacije brez olepševanja, so milenijci običajno bolj občutljivi za kritike in se bolje odzivajo na povratne informacije, ki nanje delujejo stimulativno in pozitivno.

  • Pisna/vizualna komunikacija v primerjavi z videoposnetki

Obe generaciji dajeta prednost različnim oblikam komunikacije prek priljubljenih platform družbenih medijev. Milenijci, na primer, pogosteje uporabljajo Facebook, Twitter in LinkedIn, zato se boljo odzivajo na besedilno in vizualno komunikacijo (slike). Za razliko od njih generacija Z raje komunicira s kratkimi videoposnetki, zato daje prednost platformam, kot sta YouTube in TikTok. To je treba upoštevati pri oglaševanju prostih delovnih mest ali pripravi internih sporočil/usposabljanja za svoje zaposlene.

Čeprav je posredovanje negativnih povratnih informacij zahtevna naloga, je to pomemben del postopka upravljanja zaposlenih in lahko celo prispeva k izgradnji tesnejših odnosov z njimi, če to storimo premišljeno. Preberite si ta članek, če želite izvedeti, kako to doseči.

 

Sorodne povezave:

Gen Z 'Stans' Feedback - Here's How to Structure It Best

Kako zaposlenim premišljeno posredovati negativne pripombe

Svetovna raziskava o generaciji Z in milenijcih v letu 2022 družbe Deloitte

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiTrendi zaposlovanja
Povezani razdelki
Namigi in nasvetiInformacije o trgu dela
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.