Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel2. marts 2023Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Millennials og Gen Z på arbejdspladsen: ligheder og forskelle

Millennials og Gen Z udgør en stor del af den europæiske arbejdsstyrke, og hver gruppe har unikke færdigheder og karakteristika. Få mere at vide om deres tilgang til arbejdet, så du bedre kan rekruttere, fastholde og lede medarbejdere fra disse to demografiske grupper.

Millennials and Gen Z in the workplace: similarities and differences
Unsplash

Her i Eures er vi naturligvis klar over, at udsagnene i denne artikel ikke gælder for alle Gen Z'er eller millennials. Vi har generaliseret for bedre at illustrere de mest almindelige ligheder og forskelle mellem de to grupper.

Hvem er millennials og Gen Z?

Det er vanskeligt at give en præcis definition af disse to demografiske grupper, da der ikke er bred enighed om det. Overordnet kan man sige, at millennials er personer, der er født mellem 1981 og 1995, og Gen Z er dem, der er født mellem ca. 1995 og 2012.

Ligheder mellem millennials og Gen Z på arbejdspladsen

  • Fortrolighed med teknologi

Som digitalt indfødte er millennials og Gen Z vant til at sætte sig ind i og bruge nyt udstyr og software. Begge generationer forventer, at arbejdsprocesserne er digitaliserede, når det er muligt, hvilket også omfatter intern og ekstern kommunikation (chat, e-mail og lyd- og videoopkald). Arbejdsgiverne bør indpasse sig efter dette, hvis de ønsker at være mere attraktive for jobsøgende fra millennials- og Gen Z-gruppen.

  • Bidrag til det fælles bedste

Ifølge Deloittes Global 2022 Gen Z and Millennial Survey finder begge generationer virksomhedernes sociale ansvar vigtige og ønsker at arbejde for virksomheder og organisationer, der deler deres værdier. Da begge demografiske grupper ofte interesserer sig for miljø- og politiske spørgsmål, er det vigtigt for dem, at deres arbejdsgiver gør en forskel i lokalsamfundet.

  • Øjeblikkelig anerkendelse af resultater

Begge generationer er tilbøjelige til at forvente øjeblikkelig anerkendelse af det arbejde, de har udført. Anerkendelse af små fremskridt gennem en resultatbaseret ordning kan f.eks. være en stor motivation for dine ansatte.

  • Sammenhængende og åben kommunikation

Undersøgelser tyder på, at begge generationer forventer, at deres arbejdsgivere kommunikerer klart med dem og har regelmæssige feedbackkanaler (f.eks. ugentlige opfølgningsmøder).

Forskelle mellem millennials og Gen Z på arbejdspladsen

  • Balance mellem arbejdsliv og privatliv i forhold til karriere

Mens millennials ofte værdsætter en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, er Gen Z mere tilbøjelige til at være mere karriereorienterede og økonomisk motiverede. Så hvis din virksomheds medarbejdere hovedsageligt består af millennials og Gen Z, er det en god idé at fokusere på fordele, der bidrager til balance mellem arbejdsliv og privatliv, og på økonomiske incitamenter.

  • Jobfleksibilitet i forhold til jobstabilitet

Undersøgelser viser, at millennials ofte foretrækker jobfleksibilitet, hvilket betyder, at de forventer, at jobbet tilpasser sig til dem. De er også mere tilbøjelige til at skifte job, hvis det ikke længere opfylder deres behov. Generation Z blev derimod hårdere ramt af arbejdsløshed, og foretrækker derfor oftest jobstabilitet og -sikkerhed.

  • Bekræftende feedback vs. direkte feedback

Som nævnt ovenfor værdsætter begge generationer regelmæssig feedback. Gen Z foretrækker direkte feedback, mens millennials ofte er mere følsomme over for kritik og reagerer bedre på opmuntrende og positiv feedback.

  • Skriftlig/visuel kommunikation vs. videoer

De to generationer foretrækker forskellige former for kommunikation baseret på deres foretrukne sociale medieplatforme. F.eks. bruger millennials langt oftere Facebook, Twitter og LinkedIn, så de reagerer bedre på tekstbaseret og visuel kommunikation (billeder). Gen Z foretrækker derimod kort videokommunikation, da de ofte helst anvender platforme som YouTube og TikTok. Det er noget, du skal huske på, når du slår ledige stillinger op eller forbereder intern kommunikation/kurser for dine ansatte.

 

Det kan være svært at give negativ feedback, men det er en vigtig del af at lede medarbejdere, og det kan styrke relationerne mellem jer, hvis det bliver gjort rigtigt. Læs denne artikel for at finde ud af, hvordan du kan gøre.

 

Relevante links:

Gen Z 'Stans' Feedback - Here's How to Structure It Best

Sådan giver du negativ feedback til dine medarbejdere på en hensynsfuld måde

Deloittes Global 2022 Gen Z and Millennial Survey

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Forretning/iværksætteriRåd og tipsRekrutteringstendenser
Relaterede sektion(er)
Råd og tipsArbejdsmarkedsinformation
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.