Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия2 Mарт 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Поколението Y и поколението Z на работното място: прилики и разлики

Представителите на поколението Y и поколението Z съставляват голяма част от европейската работна сила, като всяка група има уникални умения и характеристики. Научете повече за техния подход към работата, за да можете по-добре да набирате, задържате и управлявате служители от тези две демографски групи.

Millennials and Gen Z in the workplace: similarities and differences
Unsplash

Тук, в EURES, сме наясно, че твърденията в тази статия не се отнасят за всеки представител на поколение Z или поколение Y. Направени са обобщения, за да се илюстрират по-добре най-често срещаните прилики и разлики между двете групи.

Кой е от поколението Y и кой е от поколението Z?

Трудно е да се даде точно определение на тези две демографски групи, тъй като няма консенсус по въпроса. Като цяло, може да се каже, че към поколението Y принадлежат хората, родени приблизително между 1981 г. и 1995 г., а от поколението Z са тези, родени приблизително между 1995 г. и 2012 г.

Прилики между поколението Y и поколението Z на работното място

  • Уповаване на технологиите

Поколенията Y и Z са „цифрови поколения“, свикнали да учат и да използват нови устройства и софтуер. И двете поколения очакват работните процеси да бъдат цифровизирани при възможност, което включва и вътрешната и външната комуникация (чат, електронна поща и аудио/видео разговори). Работодателите трябва да могат да се съобразят с това, ако искат да бъдат по-привлекателни за търсещите работа от поколенията Y и Z.

  • Принос към общото благо

Според глобалното проучване на Deloitte за 2022 г. за поколенията Z и Y, и двете поколения смятат корпоративната социална отговорност за важна и искат да работят за фирми и организации, които споделят техните ценности. Тъй като и двете демографски групи са склонни да се интересуват от екологичните и политическите въпроси, за тях е важно работодателят им да допринася за промяната в общността.

  • Незабавно признаване на постиженията

И двете поколения са склонни да очакват незабавно признание за свършената от тях работа. Признаването например на малките постижения чрез схема, основана на резултатите, може да бъде чудесен стимул за служителите ви.

  • Последователна и открита комуникация

Проучвания сочат, че и двете поколения очакват от работодателите си ясна комуникация и редовни канали за обратна връзка (напр. седмични срещи).

Разлики между поколението Y и поколението Z на работното място

  • Баланс между професионалния и личния живот спрямо кариерно развитие

Докато поколението Y е склонно да цени здравословния баланс между професионалния и личния живот, поколението Z е по-скоро ориентирано към кариера и е финансово мотивирано. Така че, ако служителите на вашата компания се състоят предимно от представители на поколението Y и на поколението Z, би било добре да се съсредоточите върху предимствата, които допринасят за баланса между професионалния и личния живот, и върху паричните стимули.

  • Гъвкавост спрямо стабилност на работата

Проучвания показват, че представителите на поколението Y предпочитат гъвкавостта на работата, което означава, че очакват работата да се адаптира към тях. Те също така са по-склонни да сменят работата си, ако вече не отговаря на нуждите им. В същото време поколението Z е било по-силно засегнато от безработица, поради което е склонно да предпочита стабилността и сигурността на работата.

  • Положителна спрямо пряка обратна връзка

Както беше вече споменато, и двете поколения ценят редовната обратна връзка. Въпреки това, докато поколението Z предпочита пряката обратна връзка, поколението Y e сравнително по-чувствително към критика и реагира по-добре на обратна връзка, поднесена с насърчение и позитивизъм.

  • Писмена/визуална комуникация спрямо видеоклипове

И двете поколения предпочитат различни форми на комуникация в зависимост от платформите на социални медии, които предпочитат. Например представителите на поколението Y са много по-склонни да използват Facebook, Twitter и LinkedIn, затова реагират по-добре на текстова и визуална комуникация (изображения). В същото време поколението Z предпочита кратките форми на видеокомуникация, тъй като ползва предимно платформи като YouTube и TikTok. Това е нещо, което трябва да имате предвид, когато обявявате свободни работни места или подготвяте вътрешни съобщения/обучения за служителите си.

Предаването на отрицателни отзиви не е лесна задача, но то е важна част от управлението на служителите и може да укрепи вашите отношения, ако бъде осъществено по правилния начин. Прочетете тази статия, за да разберете как можете да постигнете това.

 

Връзки по темата:

Крайно ентусиазирано („stans“) поднасяне на обратна връзка на поколението Z — Ето как най-добре да го структурирате

Как деликатно да предаваме отрицателни отзиви на служителите

Глобалното проучване на Deloitte за 2022 г. за поколенията Z и Y

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персонал
Свързан раздел(и)
Препоръки и съветиИнформация за трудовия пазар
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.