Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. július 18.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A jegyzőkönyv-készítés művészetének elsajátítása: Hogyan lehet hatékonyan jegyzetelni az értekezleteken?

Az értekezletek fontosak az együttműködés és az előrehaladás szempontjából. Tanulja meg, hogyan kell hatékonyan jegyzetelni a világos kommunikáció és megértés biztosítása érdekében.

Closeup of man taking notes sitting in front of a computer

Az értekezleteken összeülnek az emberek, hogy megvitassák az ötleteket, döntéseket hozzanak és előremozdítsák a projekteket. Az értekezletek jelentősége azonban csökkenhet, ha az eredményeket és a megbeszéléseket nem dokumentálják megfelelően. Ebben a cikkben gyakorlati tippeket adunk arról, hogyan lehet hatékonyan jegyzőkönyvet készíteni az értekezletekről, biztosítva, hogy az információkat mindenki világosan átvegye és megértse.

 1. Készüljön fel előre
  Az értekezlet előtt szánjon időt arra, hogy megismerje a napirendet és az elérendő célkitűzéseket. Az értekezlet céljának és az elvégzendő feladatoknak a megértése segíti a releváns információk pontos rögzítését.
 1. Aktív figyelem és jegyzetelés
  Az értekezletek során legyen aktív hallgató, és készítsen részletes feljegyzéseket. Gondosan figyeljen oda a viták során, és rögzítse a legfontosabb pontokat, hozott döntéseket, intézkedéseket és határidőket. Használjon gyorsírást vagy rövidítéseket a gyors és hatékony írás érdekében. Figyeljen a nem verbális jelzésekre is, amelyek értékes kontextust biztosíthatnak.
 1. A jegyzőkönyvezés megszervezése
  Az értekezletek jegyzőkönyvének összeállításakor a dokumentumot logikus és könnyen követhető módon tagolja. Kezdje rövid összefoglalóval, amely ismerteti a megbeszélés célját és felsorolja a résztvevőket. Ezután adjon áttekintést a fő vitapontokról, a meghozott döntésekről és minden egyéb lényeges részletről. Az összetett témákat az áttekinthetőség érdekében bontsa külön szakaszokra címszavak és pontok segítségével.
 1. Legyen objektív és semleges
  Fontos fenntartania az objektivitást és a semlegességet az értekezletek dokumentálása során. Koncentráljon az információk pontos átadására, személyes vélemények vagy elfogultságok hozzáadása nélkül. Ragaszkodjon a tényekhez, és professzionális hangnemet használjon a jegyzőkönyvezés során.
 1. Ellenőrizze a jegyzőkönyvet és ossza meg az összes érintett személlyel
  Mielőtt véglegesítené az értekezletről szóló jegyzőkönyvet, gondosan ellenőrizze, hogy nincs-e benne hiba vagy ellentmondás, és kétszer is ellenőrizze a benne szereplő információk helyességét. Ha minden rendben, azonnal továbbítsa a dokumentumot az összes érintett résztvevőnek, gondoskodva, hogy mindenki egyetért a tartalmával.

Ha követi ezeket az iránymutatásokat, jobb jegyzőkönyveket készíthet, amelyek pontosan és hatékonyan tükrözik az értekezleteket. Ez hozzájárulhat a szervezeten belüli jobb együttműködéshez, döntéshozatalhoz és a vállalata általános termelékenységéhez.
 

További információ:

Témák
Üzlet / VállalkozásEU mobilitási eszköztárAz EURES legjobb gyakorlataEURES képzésKülső EURES hírekKülső érintettekJavaslatok és tippekBelső EURES hírekMunkanapok/eseményekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaToborzási trendekKözösségi médiaSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Az EURES szolgáltatásaiEURES Targeted Mobility SchemeEuropassSúgó és támogatásJavaslatok és tippekMunkaerő-piaci információkOktatás és képzésÉlet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.