Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice1. maj 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet preprostih nasvetov za lažje delo do doma

Mnogi med nami zaradi pandemije bolezni COVID-19 študiramo ali delamo doma. Poskušamo si urediti svoj običajen vsakdanjik, ne da bi zapustili dom. Čeprav se zdi dejstvo, da smo doma, preprosto, pa prinaša številne nove izzive.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

V nadaljevanju vam predstavljamo pet preprostih nasvetov, kako se spopasti z najpogostejšimi izzivi dela ali študija na domu.

1.Prepričajte se, da imate ustrezno opremo.

Čeprav se zdi samoumevno, ne morete študirati ali delati od doma, če nimate ustrezne opreme. Razmisliti boste morali o tem, kaj redno uporabljate, in poskušajte podobno ureditev ustvariti tudi doma. To lahko pomeni, da boste morda potrebovali še en zaslon ali slušalke za spletne sestanke.

2.Počutite se čim bolj udobno.

Delo na domu pomeni, da sami poskrbite za okoliščine za svoje delo. Če nimate udobnega stola, uporabite blazino, da si podprete hrbtenico. Razmislite o razsvetljavi v prostoru, v katerem delate; v temnem prostoru utegnete biti hitreje utrujeni, v svetlejši sobi pa boste bolj osredotočeni in se počutili budno.

Pospravite delovni prostor, preden začnete delati. Tako boste bolj osredotočeni in vas ne bo nič motilo.

3.Odstranite moteči hrup.

Za razliko od običajne pisarne ali knjižnice je lahko doma prisoten hrup, ki vas lahko moti pri opravljanju nalog. Sosedje se morda ne zavedajo, da morate čez dan delati. Če boste sedeli čim dlje od okna ali v mirnejšem predelu hiše, boste zmanjšali zunanji hrup, zaradi česar boste bolj osredotočeni.

Če so vaši družinski člani ali sostanovalci preglasni, jim sporočite, kdaj pričakujete klice, da bodo vedeli, kdaj naj bodo tihi, ali pa na svoja vrata postavite znak, naj vas ne motijo med delom.

4.Uporabljajte komunikacijska orodja.

Če ne živite skupaj z drugimi, se lahko zaradi dela na daljavo počutite osamljeno. S pomočjo komunikacijskih orodij, kot sta Microsoft Teams in Skype , lahko lažje navežete stike s sodelavci in pozabite na razdaljo med vami. Na ta način se ne boste le hitreje in lažje sporazumevali, temveč se boste počutili bolj povezani z njimi.

Ta orodja lahko uporabljate tudi za druženje. Dober način, kako narediti odmor med delom, je, da s sodelavcem skupaj popijeta kavo prek konferenčnega klica. S pomočjo teh orodij za klepet se boste s svojimi prijatelji ali družino lažje družili zvečer po „koncu“ dela.

5.Izogibajte se prekomernemu delu.

Iskanje zdravega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem ni lahka naloga, zato je to še težje pri delu ali študiju na domu. Sodelavcev namreč ne boste videli, da pospravljajo svoje stvari ob koncu delavnika, prav tako pa ne boste mogli pisarne ali knjižnice zapustiti kot običajno. Zato je težko vedeti, kdaj prenehati z delom in ugasniti naprav. Pomembno je, da se držite urnika ter računalnik vsak dan ugasnete ob točno določenem času in se sprostite.

Čeprav vsakdo drugače doživlja delo ali študij na domu, boste s pomočjo teh petih nasvetov verjetno najpogostejše izzive lažje premostili.

Več namigov o delu na daljavo boste našli v našem članku Kako biti produktiven, če delate od doma.

 

Sorodne povezave:

Skype

Microsoft Teams

Kako biti produktiven, če delate od doma

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.