Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel1 mei 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Makkelijker thuiswerken in vijf eenvoudige stappen

Velen van ons werken of studeren thuis vanwege COVID-19. We leren onze normale routines te volgen zonder het huis te verlaten. Thuisblijven klinkt misschien makkelijk, maar werpt ook veel nieuwe uitdagingen op.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

Met deze vijf eenvoudige stappen kun je de meest voorkomende uitdagingen bij het thuiswerken of -studeren aanpakken.

1.Zorg ervoor dat je over de juiste apparatuur beschikt:

Het ligt misschien voor de hand, maar je kunt niet thuis studeren of werken zonder de juiste apparatuur. Bedenk wat je normaal gesproken gebruikt en probeer je werkplek thuis zo in te richten dat je dezelfde apparatuur ter beschikking hebt. Misschien heb je bijvoorbeeld een tweede scherm of een headset nodig voor online vergaderingen.

2.Zorg dat je comfortabel kunt werken:

Bij het thuiswerken heb je je werkomgeving zelf in de hand. Gebruik een kussen als rugsteun als je stoel niet lekker zit. Denk na over de verlichting in de kamer waarin je werkt; misschien word je in een donkere kamer eerder moe, maar voel je je in een lichte kamer juist geconcentreerd en wakker.

Ruim je werkplek op voordat je begint te werken, zodat je minder afleiding om je heen hebt.

3.Vermijd storende geluiden:

Anders dan in een normaal kantoor of de bibliotheek kun je thuis last hebben van afleidende geluiden. Je buren weten misschien niet dat je overdag rustig wil werken. Door verder van het raam of in een stil hoekje van het huis te gaan zitten, heb je minder last van de geluiden buiten en kun je je beter concentreren.

Laat je familie of huisgenoten weten wanneer je moet vergaderen, zodat zij weten wanneer ze stil moeten zijn. Een andere optie is om een “niet storen”-briefje op je kamerdeur te plakken.

4.Maak gebruik van communicatietools:

Als je alleen woont, kun je je tijdens het thuiswerken eenzaam voelen. Met communicatietools als Microsoft Teams en Skype kun je contact houden met collega’s en de afstand tussen jullie even vergeten. Door optimaal gebruik te maken van deze tools kun je niet alleen sneller en eenvoudiger communiceren, maar voel je je ook meer verbonden met je collega’s.

Deze tools kun je ook gebruiken om sociale contacten te onderhouden. Bijpraten met een collega tijdens de koffiepauze kan ook via een video-oproep. Ook buiten werktijden kun je deze tools gebruiken voor sociaal contact; zo kun je 's avonds met vrienden of familie praten.

5.Werk niet te lang:

Het vinden van een goed evenwicht tussen werk en privéleven is nooit makkelijk en kan zelfs nog lastiger zijn als je thuis werkt of studeert. Je ziet je collega's niet inpakken aan het eind van de dag en je vertrekt niet uit het kantoor of de bibliotheek zoals anders. Hierdoor kan het minder duidelijk zijn wanneer het tijd is om te stoppen en je apparaten uit te zetten. Het is belangrijk een vaste dagindeling aan te houden en iedere dag op hetzelfde tijdstip af te sluiten en te ontspannen.

Voor iedereen is thuiswerken of -studeren anders, maar met deze vijf stappen om de meest voorkomende uitdagingen aan te pakken, wordt het een stuk eenvoudiger.

Zie ons artikel Productief thuiswerken voor meer thuiswerktips.

 

Verwante links:

Skype

Microsoft Teams

Productief thuiswerken

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.