Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2020. május 1.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az otthoni munkavégzés megkönnyítése öt egyszerű lépéssel

A COVID-19 vírus miatt sokunknak otthonról kell dolgoznia, illetve otthon tanulnia. Új szokásokat alakítunk ki mindennapjaink során anélkül, hogy elhagynánk a házat. Annak ellenére, hogy könnyűnek tűnik az otthonmaradás, számos új kihívással kell megküzdenünk.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

Íme öt egyszerű lépés, amelyek segítenek az otthoni munkavégzés vagy tanulás leggyakoribb kihívásainak kezelésében.

1.Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a megfelelő felszereléssel:

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de nem tanulhat vagy dolgozhat otthon, ha nem rendelkezik a megfelelő felszereléssel. Át kell gondolkodnia, mit használ rendszeresen normál körülmények között, és meg kell próbálnia hasonló rendszert létrehozni otthon. Ez jelentheti, hogy egy második képernyőre van szükség, vagy egy fejhallgatóra az online megbeszélésekhez.

2.Tegye kényelmessé a munkáját:

Az otthoni munkavégzés azt jelenti, hogy Ön gondoskodik a saját környezetéről. Ha a széke kényelmetlen, tegyen a háta mögé párnát. Gondolja át a világítást abban a szobában, ahol dolgozik – egy sötét szobában fáradtnak érezhetjük magunkat, egy világos helyiség azonban segít a koncentrációban és éberen tart.

Rakjon rendet a munkakörnyezetében, mielőtt hozzáfogna a munkához. A figyelemelterelő dolgok eltávolítása után jobban tud koncentrálni.

3.Zárja ki a zavaró zajokat:

A megszokott irodahelyiségtől vagy könyvtártól eltérően előfordulhat, hogy a sok zaj zavarja Önt a feladata elvégzésében. Előfordulhat, hogy szomszédai nem tudják, hogy Önnek napközben koncentrálnia kell. Jó megoldás lehet, haaz ablaktól távolabb vagy a lakás csendesebb részében foglal helyet, így kevésbé hallja a külső zajt, és jobban tud koncentrálni.

Ha családja vagy lakótársai túl sok zajt csapnak, közölje velük a munkahelyi hívások időpontját, hogy tudják, mikor kell csendben lenniük, vagy tegyen ki egy jelzést az ajtóra, hogy ne zavarják munka közben.

4.Használjon kommunikációs eszközöket:

Ha Ön egyedül él, az otthoni munkavégzés miatt elszigeteltnek érezheti magát. Az olyan kommunikációs eszközök használata, mint a Microsoft Teams és a Skype, segíthet abban, hogy kapcsolatot tartsunk a kollégákkal, és egy időre megfeledkezzünk a köztünk lévő távolságról. A lehető legjobban kihasználva ezeket az eszközöket nemcsak felgyorsíthatja és megkönnyítheti a kommunikációt, hanem akár jobb kapcsolatot is teremthet azokkal, akikkel dolgozik.

Ezeket az eszközöket a társasági élethez is felhasználhatja. A kávézással egybekötött, kollégák közti közös videobeszélgetés jó ürügy egy kis szünetre a munkanap során. Ha ezeket az eszközöket esténként a barátokkal vagy a családdal való kommunikáció során is használjuk, az a munkahelyen kívüli társasági élet megteremtését is segíti.

5.Kerülje a túlmunkát:

A munka és a magánélet közötti egészséges egyensúly megteremtése soha nem könnyű, és még nehezebb távmunka vagy otthoni tanulás alatt. Nem látjuk, hogy a kollégáink a nap végén hogyan zárják le a dolgaikat, és nem „térünk haza” az irodából vagy a könyvtárból, ahogy azt rendes körülmények között tennénk. Ezért nehéz felismerni, hogy mikor kellene leállni a munkával és kikapcsolni a készülékeket a nap végén. Fontos a napirendhez való ragaszkodás és a munka befejezéséhez egy adott időpont kitűzése, amikor mindent kikapcsol és pihen.

Az otthoni munkavégzés vagy tanulás mindenki számára más-más, de ezzel az öt lépéssel sokkal könnyebb a leggyakrabban előforduló kihívások leküzdése.

Ha még több ötletre lenne szüksége az otthoni munkavégzéshez, olvassa el cikkünket arról, hogyan lehet eredményes a munkánk, ha otthonról dolgozunk.

 

Kapcsolódó linkek:

Skype

Microsoft Teams

Hogyan lehet eredményes a munkánk, ha otthonról dolgozunk?

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.