Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli1. toukokuuta 2020Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Helpota kotona työskentelyä viiden yksinkertaisen keinon avulla

Moni tekee töitä tai opiskelee kotona covid-19-pandemian vuoksi. Opettelemme huolehtimaan päivittäisistä rutiineistamme poistumatta kotoa. Vaikka kotona pysyminen kuulostaa helpolta, se tuo aivan uudenlaisia haasteita.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

Seuraavassa on viisi yksinkertaista keinoa, joilla voit vastata kotona työskentelystä ja opiskelusta aiheutuviin haasteisiin.

1.Varmista, että sinulla on oikeat välineet:

Saattaa kuulostaa perusasialta, mutta ilman oikeita välineitä kotona työskentely tai opiskelu ei suju. Mieti, mitä välineitä tavallisesti käytät, ja yritä luoda kotiin samanlainen työympäristö. Tämä saattaa tarkoittaa toisen näytön tai kuulokemikrofonin hankkimista verkkokokouksia varten.

2.Tee työympäristöstäsi mukava:

Kun työskentelet kotona, huolehdit itse työympäristöstäsi. Jos tuolisi ei ole mukava, voit tukea selkääsi tyynyn avulla. Kiinnitä huomiota työskentelytilan valaistukseen – hämärässä huoneessa saatat väsähtää, mutta hyvä valaistus auttaa keskittymään ja pysymään virkeänä.

Siivoa työtilasi ennen kuin alat työskennellä. Häiriötekijöiden poistaminen auttaa keskittymään.

3.Vältä häiritseviä ääniä:

Toisin kuin toimistossa tai kirjastossa, monet erilaiset äänet saattavat häiritä toimintaasi. Naapurisi eivät ehkä tiedä, että yrität keskittyä päiväsaikaan. Työtilan järjestäminen kauemmas ikkunoista tai hiljaiseen nurkkaukseen saattaa vaimentaa ulkoa tulevaa melua ja auttaa keskittymään.

Jos perheesi tai asuintoverisi pitävät liian kovaa ääntä, kerro heille, mihin aikaan olet puhelimessa, jotta he tietävät olla hiljaa. Voit myös kiinnittää oveesi ilmoituksen, ettei sinua saa häiritä, kun työskentelet.

4.Käytä viestintävälineitä:

Jos asut yksin, kotona työskentely saattaa tuntua eristävältä. Eri viestintävälineet, kuten Microsoft Teams ja Skype, auttavat pitämään yhteyttä työtovereihisi ja unohtamaan välimatkan välillänne. Tällaisten viestintävälineiden käyttö nopeuttaa ja helpottaa viestintää ja saattaa vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta työtovereihisi.

Näillä välineillä voit hoitaa myös sosiaalisia suhteita. Kahvittelu kollegan kanssa videopuhelun välityksellä on hyvä tapa tauottaa päivää. Voit jutella iltaisin myös ystävien ja perheen kanssa, eli välineillä voit hyvin pitää yhteyttä myös työajan ulkopuolella.

5.Älä tee liikaa töitä:

Terveen tasapainon saavuttaminen työ- ja yksityiselämän välille ei ole koskaan helppoa. Se voi olla vielä vaikeampaa, kun tekee töitä tai opiskelee kotona. Et näe, kun kollegasi alkavat pakata laukkujaan työpäivän päätteeksi, etkä voi lähteä toimistolta tai kirjastosta, kuten tavallisesti tekisit. Siksi voi olla vaikeaa tietää, milloin pitäisi lopettaa työpäivä ja sulkea laitteet. On tärkeää noudattaa aikataulua ja päättää työpäivä tiettyyn kellonaikaan ja rentoutua.

Kotona työskentely tai opiskelu on jokaiselle erilainen kokemus. Näiden viiden keinon avulla voit kuitenkin selvitä yleisimmistä haasteista ja helpottaa omaa tilannettasi.

Lisää vinkkejä kotona työskentelyyn löydät julkaisustamme Tehokasta työskentelyä kotoa käsin.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Skype

Microsoft Teams

Tehokasta työskentelyä kotoa käsin

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
VinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.