Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Μαΐου 2020Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πέντε απλά βήματα που θα κάνουν την εργασία από το σπίτι ευκολότερη

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε ή σπουδάζουμε από το σπίτι λόγω της πανδημίας COVID-19. Μαθαίνουμε να ακολουθούμε τις συνήθεις ασχολίες μας χωρίς να βγαίνουμε από το σπίτι. Μολονότι το να παραμένει κανείς στο σπίτι φαίνεται εύκολο, ωστόσο η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλές νέες προκλήσεις.

Make working from home easier with five simple steps
Shutterstock

Εδώ παρουσιάζουμε πέντε απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις πιο κοινές προκλήσεις της εργασίας ή της εκπαίδευσης από το σπίτι.

1.Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό:

Παρόλο που φαντάζει αυτονόητο, δεν μπορείτε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε από το σπίτι αν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Θα πρέπει να σκεφτείτε τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε συστηματικά και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο περιβάλλον στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προμηθευτείτε μια δεύτερη οθόνη ή ακουστικά για τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις.

2.Εξασφαλίστε έναν χώρο άνετο:

Εργασία από το σπίτι σημαίνει ότι είστε υπεύθυνος για το εργασιακό σας περιβάλλον. Αν η καρέκλα του γραφείου είναι άβολη, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε την πλάτη σας. Μελετήστε τον φωτισμό στο δωμάτιο που εργάζεστε — ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, ενώ ένα φωτεινό δωμάτιο θα σας βοηθήσει να παραμένετε συγκεντρωμένοι και δραστήριοι.

Τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας προτού ξεκινήσετε να δουλεύετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμένετε συγκεντρωμένοι και να μην διασπάται η προσοχή σας.

3.Περιορίστε τους ενοχλητικούς θορύβους:

Σε αντίθεση με το περιβάλλον σε ένα κανονικό γραφείο ή σε μια βιβλιοθήκη, ενδέχεται να υπάρχουν πολλοί θόρυβοι που αποσπούν την προσοχή σας από τα καθήκοντά σας. Οι γείτονές σας ενδέχεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τοποθέτηση του γραφείου σας μακριά από το παράθυρο ή σε μια ήσυχη μεριά του σπιτιού θα μπορούσε να περιορίσει τον εξωτερικό θόρυβο και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε.

Εάν η οικογένειά σας ή οι συγκάτοικοί σας κάνουν φασαρία, ενημερώστε τους για τα ωράρια που δέχεστε κλήσεις, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν ησυχία, ή τοποθετήστε μια πινακίδα έξω από την πόρτα σας ζητώντας να μην σας ενοχλούν όταν εργάζεστε.

4.Να χρησιμοποιείτε τα μέσα επικοινωνίας:

Αν δεν κατοικείτε με άλλα άτομα και εργάζεστε από το σπίτι, μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένοι. Η χρήση εργαλείων επικοινωνίας όπως το Microsoft Teams και το Skype μπορεί να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με τους συναδέλφους και να ξεχάσετε την απόσταση που σας χωρίζει. Η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων δεν θα κάνει μόνο την επικοινωνία ταχύτερη και ευκολότερη, αλλά θα νιώσετε και «πιο κοντά» στους συναδέλφους σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία αυτά και στην ιδιωτική σας ζωή. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα διάλειμμα για καφέ και να συζητήσετε με έναν συνάδελφό σας μέσω βιντεοκλήσης. Με τα ίδια εργαλεία μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους ή την οικογένειά σας το βράδυ, ώστε να διατηρήσετε τις κοινωνικές επαφές «εκτός» εργασίας.

5.Μην κάνετε υπερωρίες:

Η εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν εργάζεστε ή σπουδάζετε από το σπίτι. Δεν θα δείτε τους συναδέλφους σας να ετοιμάζονται να φύγουν στο τέλος της ημέρας και δεν μπορείτε να αποχωρήσετε από το γραφείο όπως συνηθίζατε. Έτσι, είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε να εργάζεστε και πότε να αποσυνδεθείτε στο τέλος της ημέρας. Είναι σημαντικό να τηρείτε ένα ωράριο και να κλείνετε τον υπολογιστή μια καθορισμένη ώρα κάθε μέρα για να χαλαρώσετε.

Η εργασία ή η εκπαίδευση από το σπίτι βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα, αλλά τα πέντε αυτά βήματα για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την εργασία από το σπίτι, διαβάστε το άρθρο μας Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Skype

Microsoft Teams

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν εργάζεστε από το σπίτι

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Χρήσιμες συμβουλέςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.