Skip to main content
EURES
News article6 september 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Ledelse på avstand? Slik lykkes du med å lede ditt internasjonale team

Hjemmekontor har blitt normalen for mange, men det kan være vanskelig å lede et internasjonalt team. Et spredt team trenger imidlertid ikke å være noen utfordring. Les videre for å finne ut hvordan du kan gjøre det internasjonale teamet til din styrke.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Bruk hensiktsmessig programvare

I kjølvannet av covid-19-pandemien finnes det flere alternativer enn noensinne for å jobbe og samarbeide hjemmefra. Men all denne valgfriheten er ikke nødvendigvis bare av det gode, særlig ikke hvis teamet ikke bruker et enhetlig system. Som leder har du ansvar for å vurdere tilgjengelig programvare og sørge for at plattformen du velger, legger til rette for effektivt samarbeid. Funksjoner som kan være aktuelle, er videosamtaler/-opptak, direktemeldinger, skjermdeling, en online-/offline-indikator og at programvaren er tilgjengelig i alle land teammedlemmene dine er i.

2. Planlegg møter hver dag

Ved å holde virtuelle møter hver dag på et fast klokkeslett, kan du etablere et konsekvent arbeidsmønster for teamet ditt. Sørg imidlertid for å ta hensyn til ulike tidssoner når du planlegger møtet. Selv om det er viktig at møtene er produktive, bør du også sette av tid til uformell prat. Ved å gi teammedlemmene mulighet til å sosialisere, bidrar du til å opprettholde det vennskapelige og profesjonelle forholdet dem imellom, samtidig som du fremmer et sunt arbeidsmiljø og øker arbeidsengasjementet – til tross for stor fysisk avstand.

3. Arranger reiser til internasjonale kontorer

Husk at det faktisk går an å møte hverandre selv om avstanden mellom teammedlemmene er stor. Vurder å arrangere reiser slik at teamet ditt kan møtes og jobbe sammen fysisk. På denne måten kan dere knytte kontakt på en måte som ikke er mulig gjennom digitale løsninger. Teammedlemmene blir bedre kjent med hverandre og kan enklere småprate om jobb og fritid.

4. Vær oppmerksom på kulturforskjeller

Som leder er det viktig at du er oppmerksom på eventuelle kulturforskjeller i teamet – særlig hvis medlemmene kommer fra ulike land. Dette gjelder blant annet kleskode, hvor formelt man ter seg og hvilke samtaleemner som er akseptable mellom kolleger, så vel som språket dere bruker til å kommunisere med hverandre på. Vær åpen om hva du forventer av teamet, og – dette er viktig – husk å spørre dem om hva de forventer av deg og hverandre. Kulturforskjeller kan være vanskelige å oppdage, så ved å sette ord på dem sammen og gjøre en innsats for å unngå misforståelser, bidrar du til et mer sammensveiset team og reduserer faren for konflikt.

5. Gi teamet ditt alternative arbeidssteder

Til slutt bør du vurdere å gi teammedlemmene muligheten til å jobbe andre steder hvis det oppstår uforutsette problemer med hjemmekontoret. Internett-problemer, barn som har skoleferie eller til og med bråkete naboer kan være en vesentlig distraksjon for dem som jobber hjemmefra. Disse tingene kan man ikke alltid gjøre noe med, og de kan påvirke teamets produktivitet, men i noen tilfeller går det likevel an å gjøre noe med det. Gir teammedlemmene tilgang til alternative arbeidssteder hvor de kan jobbe uforstyrret, for eksempel organisasjonens nærmeste kontor, lokale kontorfellesskap eller dagsleie av kontorer i nærheten av der de bor.

Les mer om hvordan du kan støtte dine ansatte i vår artikkel om Hvordan være en utmerket arbeidsgiver.

 

Relevante lenker:

Hvordan være en utmerket arbeidsgiver

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tips
Relaterte seksjon(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.