Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2022. szeptember 6.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Távolról vezeti a csapatát? Így irányíthatja hatékonyan nemzetközi munkatársait

Bár a távmunka sokak számára megszokottá vált, egy nemzetközi csapat irányítása nehéz feladat lehet – de egy távolról dolgozó csapatnak nem kell szükségszerűen kihívást jelentenie. Cikkünkből kiderül, hogyan tudja nemzetközi csapatát a lehető leghatékonyabb erőforrássá alakítani.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Használjon megfelelő szoftvert

A COVID-19-világjárvány nyomán minden eddiginél több lehetőség áll rendelkezésre a távmunkához és az együttműködéshez. Nem biztos azonban, hogy a választási lehetőségek sokasága feltétlenül jó dolog, különösen akkor, ha a csapata nem egységes rendszert használ. Vezetőként az Ön feladata, hogy értékelje a rendelkezésre álló szoftvereket, és meggyőződjön arról, hogy a kiválasztott platform elősegíti a hatékony együttműködést. A szükséges funkciók közé tartozhat a videohívás/-rögzítés, az azonnali üzenetküldés, a képernyőmegosztás, az online/offline állapotjelző, valamint az is fontos, hogy a szoftver rendelkezésre álljon minden csapattag országában.

2. Ütemezzen be napi megbeszéléseket

Minden nap azonos időben tartott virtuális megbeszélések beütemezésével következetes munkarendet alakíthat ki nemzetközi csapata számára. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a megbeszélés időpontjának meghatározásakor figyelembe vegye a résztvevők eltérő időzónáit. Bár fontos megőrizni a megbeszélések produktivitását, célszerű kellő időt hagyni a csapattagok közötti informális beszélgetésre is. Ha lehetőséget biztosít csapatának az informális érintkezésre, ezzel a földrajzi távolság ellenére segíti a baráti és szakmai kapcsolatok fenntartását, ösztönzi az egészséges munkakörnyezet kialakítását és fokozza a munkahelyi szerepvállalást is.

3. Szervezzen látogatásokat a különböző országokban található irodákba

Ne feledje: a csapattagok közötti távolság ellenére nem lehetetlen, hogy találkozzanak egymással! Vegye fontolóra olyan utazások szervezését, melyek során a csapat tagjai személyesen találkozhatnak és együtt dolgozhatnak. Ezzel olyan kapcsolatok jöhetnek létre, amelyek a távmunka során nem tudnak kialakulni. A csapattagok jobban megismerik egymást, és több lehetőségük nyílik arra, hogy kötetlenül beszélgessenek a munkájukról és az életükről.

4. Legyen tisztában a kulturális különbségekkel

Fontos, hogy vezetőként tisztában legyen a csapat tagjai közötti esetleges kulturális különbségekkel, különösen akkor, ha több különböző országból dolgoznak. Ezek a különbségek magukban foglalják többek között az öltözködési szabályzatot, a munkatársak közötti beszélgetések formalitásának a szintjét és a helyénvaló témákat, valamint az egymással folytatott kommunikáció nyelvét. Legyen egyértelmű, hogy mit vár el a csapatától, és ami a legfontosabb, kérdezze meg őket, hogy ők mit várnak Öntől és egymástól. A kulturális különbségek burkoltan is megjelenhetnek, ezért közös azonosításuk és a kapcsolódó félreértések elkerülésére irányuló törekvések segíteni fognak a munkatársak közötti összetartás erősítésében, valamint a konfliktusok esélyének csökkentésében.

5. Biztosítson alternatív munkavégzési helyeket csapata számára

Végezetül mérlegelje annak lehetőségét, hogy az otthonról történő munkavégzés során felmerülő, előre nem látható problémák esetén lehetőségeket biztosítson csapata tagjainak arra, hogy máshol dolgozzanak. Az internetkapcsolatban hirtelen fellépő problémák, az iskolai szünidőt otthon töltő gyerekek vagy akár a zajos szomszédok is jelentős mértékben elterelhetik a távmunkában dolgozók figyelmét. Ezeket az akadályokat gyakran nem lehet kiküszöbölni, és hatással lehetnek a csapat produktivitására, de az ilyen helyzetek megoldása nem lehetetlen. Biztosítson hozzáférést csapata számára olyan alternatív munkavégzési helyszínekhez, ahol zavartalanul dolgozhatnak, például szervezetének az érintett csapattagokhoz legközelebbi irodáiban, helyi közösségi irodákban vagy egy-egy napra bérbe vehető irodahelyiségekben.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan támogathatja alkalmazottait, olvassa el Hogyan válhat kiváló munkaadóvá című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan válhat kiváló munkaadóvá

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.