Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli6. syyskuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Etäpomon elämää – näin johdat kansainvälistä tiimiä tehokkaasti

Vaikka etätyöstä onkin tullut arkea monille ihmisille, eri maihin jakautuneen tiimin johtaminen voi olla vaikeaa. Erillään työskentelemisen ei kuitenkaan tarvitse olla haaste. Lue lisää siitä, miten kansainvälisesti työskentelevästä tiimistä tehdään yrityksen valttikortti.

Leading from a distance? Here’s how to effectively manage your international team

1. Ota käyttöön tarkoituksenmukaiset ohjelmistot

COVID-19-pandemian myötä etätyössä ja etäyhteistyössä käytettävien ohjelmistojen valikoima monipuolistui ennennäkemättömällä tavalla. Liika voi kuitenkin olla liikaa, etenkin jos tiimin eri jäsenillä on käytössään lukuisia toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Esihenkilön tehtävänä on arvioida saatavilla olevia ohjelmistoja ja varmistaa, että yhteiseksi valittu ratkaisu tukee tehokasta yhteistyötä. Tärkeitä ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi videopuhelut ja niiden nauhoittamismahdollisuus, pikaviestit, näytön jakaminen, indikaattori tavoitettavuuden näyttämiseen ja ohjelmiston saatavuus tiimin eri maissa.

2. Varaa yhteistä aikaa päivittäin

Voit edistää yhdenmukaisuutta kansainvälisen tiimisi työtavoissa järjestämällä virtuaalisen tiimikokouksen tiettyyn aikaan päivittäin. Ota kuitenkin huomioon työntekijöiden eri aikavyöhykkeet kokouksen ajankohdassa. Vaikka on tärkeää, että kokoukset ovat tuottavia, varaa aikaa myös vapaamuotoiseen keskusteluun. Rupattelu auttaa ystävällisessä hengessä toimivien ammatillisten suhteiden ja hyvän työilmapiirin rakentamisessa sekä parantaa työntekijöiden sitoutuneisuutta työhönsä maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta.

3. Järjestä vierailuja kansainvälisten toimipisteiden välillä

Vaikka tiimin jäsenten välillä olisikin matkaa, tapaamisten järjestäminen ei ole mahdotonta. Selvitä, voisivatko tiimisi jäsenet matkustaa johonkin yrityksen toimipaikoista työskennelläkseen hetken yhdessä. Näin työtoverit voivat luoda toisiinsa yhteyden tavoilla, jotka eivät ole mahdollisia verkon välityksellä. Tiimin jäsenet tutustuvat toisiinsa paremmin ja saavat lisää mahdollisuuksia vapaamuotoisiin keskusteluihin niin työstä kuin muustakin elämästä.

4. Ota kulttuurierot huomioon

Esihenkilön on tärkeää olla tietoinen kulttuurieroista, joita tiimin jäsenten välillä voi olla. Erojen todennäköisyys kasvaa, jos työtoverit ovat eri maista. Erot voivat koskea pukeutumista, käyttäytymisen muodollisuutta ja sopivia keskustelunaiheita tai kieltä, jolla tiimin jäsenet kommunikoivat. Kerro avoimesti, mitä tiimiltä odotetaan, äläkä unohda kysyä alaisiltasi, mitä he odottavat sinulta ja toisiltaan. Kulttuurierot voivat olla hienovaraisia, joten niiden tunnistaminen ja väärinymmärrysten ehkäiseminen auttavat lisäämään tiimisi yhteenkuuluvuutta ja vähentämään konfliktien syntymistä.

5. Tarjoa valinnanvaraa työskentelypaikkoihin

Mikäli kotona työskentelyn esteeksi ilmenee odottamattomia ongelmia, pohdi, voisivatko tiimin jäsenet työskennellä muualta käsin. Äkilliset verkkoyhteysongelmat, lasten lomat koulusta tai jopa metelöivät naapurit voivat vaikeuttaa etätyöpäivää huomattavasti. Näitä hankaluuksia on usein mahdotonta ehkäistä, mutta ne voidaan ratkaista niin, että tiimin työteho säilyy. Mahdollista tiimisi jäsenille pääsy vaihtoehtoisiin työtiloihin, joissa he voivat työskennellä häiriöttä, kuten organisaatiosi lähimpään toimistoon, paikallisiin co-working-tiloihin tai päivävuokralla toimiviin toimistohotelleihin.

Lisää vinkkejä työntekijöiden tukemiseen on artikkelissamme Miten tulla erinomaiseksi työnantajaksi.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Miten tulla erinomaiseksi työnantajaksi

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Vinkkejä
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.