Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)

Råd och tips

Detta avsnitt vänder sig till arbetssökande med universitets- eller högskoleexamen och rent allmänt till personer med högre kvalifikationer: studenter, akademiker, lärare och forskare. Eftersom efterfrågan inom vissa jobbsektorer i vissa EU-länder är stor, är möjligheterna för högkvalificerade arbetssökande att hitta jobb utomlands goda.

Om du planerar att påbörja din yrkeskarriär, söka ett nytt jobb eller utbilda dig i ett annat EES‑land (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och/eller i Schweiz kan du ta en titt på avsnitten nedan och de tillhörande länkarna.

Övergången från studentliv till yrkesliv utomlands

Övergången från skola till arbete kan vara en osäker tid. Ska du till att avsluta (eller har du avslutat) dina studier? Vill du flytta och arbeta i ett annat EES-land? Om du kan främmande språk, är flexibel, beslutsam och motiverad till att anpassa dig till ett nytt jobb, ett nytt land och en ny kulturell omgivning så har du den rätta profilen för att inleda en internationell karriär.

6 STEG FÖR ATT STARTA EN YRKESKARRIÄR UTOMLANDS

Det kan vara svårt att ta steget från studentlivet till en yrkeskarriär utomlands. Att söka ett jobb är dessutom ofta en utmaning som kan ta mycket tid i anspråk. För att göra övergången lite lättare finns här nedan en lista med sex steg med användbara ”råd och tips” som du kanske vill ta del av innan du flyttar till ett annat land. Klicka på varje punkt och konsultera motsvarande sida.

Råd och tips …

Mer information och fler möjligheter till hjälp för att hantera övergången från studentliv till ett yrkesliv utomlands kan du hitta på andra webbplatser genom att klicka på ”Information och jobb för personer med universitets- och högskoleexamen” under avsnittet ”Länkar”.

Sist men inte minst: fler än 1000 Euresrådgivare är redo att ge information och hjälpa dig i alla frågor som rör den europeiska arbetsmarknaden. Börja med att kontakta en Euresrådgivare i det land där du bor. Du hittar Euresrådgivarnas kontaktuppgifter genom att klicka på ”Kontakta en Euresrådgivare”.

Forskares karriärer

Forskare har möjlighet att studera eller arbeta i andra medlemsstater och dra nytta av den europeiska portalen för forskarrörlighet. En ny webbplats - EURAXESS - Researchers in motion (EURAXESS - Researchers in motion) finns nu tillgänglig med utökade tjänster. Det är en gemensam kontaktpunkt för forskare som försöker gå framåt i sin karriär och personliga utveckling genom att flytta till andra länder. Denna kostnadsfria, personliga tjänst finns till för att ge dig allsidig, aktuell information om lediga tjänster och möjligheter till finansiering inom varje studieområde i hela Europa. Den fungerar också som en första sökpunkt för att ta reda på mer om dina rättigheter samt om rättigheter för forskningsinstitutioner och finansiärer. Där finns också länkar som kan hjälpa dig både innan och efter du flyttat. Mer information hittar du under ”Mer information”.

OBSERVERA

Observera att avsnittet ”Leva och arbeta” på Euresportalen ger ytterligare information om enskilda Eures-medlemsländer i faktabladssektionen ”Råd och tips”.

Du kan också hitta svar på andra frågor om Europeiska unionen och fri rörlighet för medborgare för att leva, studera och arbeta i andra medlemsstater på EUROPA portal (Europaportalen).