Preskoči na glavno vsebino
EURES

Namigi in nasveti

Ta rubrika je namenjena iskalcem zaposlitve, ki so končali univerzo ali visoko šolo za politehnične vede, ter na splošno vsem tistim z visokošolsko izobrazbo: študentom, diplomantom, učiteljem in raziskovalcem. Ker v določenih držav EU vlada povpraševanje po delavcih v določenih zaposlitvenih panogah, imajo iskalci zaposlitve z visokošolsko izobrazbo dobre možnosti, da najdejo delo v tujini.

Če ste na začetku svoje poklicne poti, iščete zaposlitev ali se želite usposabljati v drugi državi Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in/ali Švici, si oglejte spodnje napotke in povezave.

Prehod iz študentskega v poklicno življenje v tujini

Prehod iz šolskega obdobja v delovno okolje je obdobje negotovosti. Ste tik pred zaključkom študija (oziroma ste ga že zaključili) in se želite preseliti v drugo državo EGP in v njej delati? Če govorite tuje jezike, ste prilagodljivi, vztrajni in motivirani za prilagajanje na novo službo in novo državo ter kulturno okolje, potem ste primeren kandidat za mednarodno kariero.

6 KORAKOV DO POKLICNE POTI V TUJINI

Prehod iz študentskega v poklicno življenje v tujini je lahko drzen korak. Že prijavljanje na delovno mesto je pogosto velik izziv in hkrati dolgotrajen postopek. Da bi vam olajšali ta prehod, smo v nadaljevanju pripravili opis šestih korakov z namigi in napotki, ki vam utegnejo koristiti pri odločanju za selitev v drugo državo. S klikom na posamezni sklop se odpre ustrezna stran z nasveti.

Namigi in napotki …

Za več informacij in priložnosti, ki vam lahko pomagajo pri prehodu iz študentskega v poklicno življenje, si lahko s klikom na „Informacije in zaposlitev za diplomante“ in „Sorodne povezave“ ogledate tudi druge spletne strani na to temo.

Poleg tega vas je več kot 1000 Euresovih svetovalcev pripravljenih obveščati o vsem v zvezi z evropskim trgom dela in vam pomagati. Za začetek se obrnite na Euresovega svetovalca, in sicer najbolje v državi, kjer prebivate. Kontaktne podatke vseh Euresovih svetovalcev lahko najdete tako, da kliknete na zavihek „Stopite v stik s svetovalcem EURES“.

Poklicna pot raziskovalcev

Raziskovalcem so na voljo številne priložnosti za študij ali zaposlitev v drugih državah članicah, izkoristijo pa lahko tudi evropski portal za mobilnost raziskovalcev. Nova spletna stran „EURAXESS – Mobilnost raziskovalcev“ sedaj ponuja razširjen izbor storitev. Gre za spletno stran, na kateri raziskovalci, ki si prizadevajo izboljšati svoj poklicni in osebni razvoj s preselitvijo v druge države, najdejo vse potrebne podatke. Ta brezplačna, uporabnikovim potrebam prilagojena storitev zagotavlja celovite in posodobljene informacije o prostih delovnih mestih in možnostih financiranja za vsa študijska področja po vsej Evropi. Predstavlja tudi informacijsko točko, kjer lahko raziskovalci najprej poiščejo pomoč v zvezi s svojimi pravicami, pomaga pa tudi raziskovalnim ustanovam in institucijam, ki zagotavljajo finančno podporo, ter vsebuje številne povezave z nasveti, kaj storiti pred preselitvijo in po njej. Za več informacij si oglejte „Sorodne teme“.

OBVESTILO

Obveščamo vas, da lahko v rubriki „Življenje in delo“ na portalu EURES najdete podrobne informacije za posamezne države članice mreže EURES v zvezi s temami iz rubrike „Namigi in napotki“.

Na portalu EUROPA lahko najdete tudi odgovore na druga vprašanja o Evropski uniji in prostem pretoku državljanov v zvezi z bivanjem, študijem in delom v drugi državi članici.