Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)

Sugestii și sfaturi

Această rubrică se adresează solicitanţilor de locuri de muncă din sectorul universitar şi politehnic şi, în general, persoanelor cu calificări superioare: studenţi şi absolvenţi, profesori şi cercetători. Întrucât anumite sectoare profesionale sunt în căutare de angajaţi în anumite ţări UE, solicitanţii de locuri de muncă înalt calificaţi au şanse reale de a găsi un loc de muncă în străinătate.

Dacă intenţionaţi să începeţi o carieră profesională, să vă găsiţi un nou loc de muncă sau să beneficiaţi de o ofertă de formare profesională într-o altă ţară din Spaţiul Economic European (SEE) şi/sau Elveţia, vă rugăm să consultaţi rubricile de mai jos şi linkurile conexe.

Trecerea de la viaţa de student la viaţa profesională în străinătate

Trecerea de la statutul de student la cel de angajat poate fi marcată printr-o perioadă de nesiguranţă. Sunteţi pe cale de a vă încheia (sau v-aţi încheiat) studiile? Doriţi să vă mutaţi şi să lucraţi într-o altă ţară a SEE? În cazul în care cunoaşteţi limbi străine, sunteţi flexibil, hotărât şi motivat să vă adaptaţi la un nou loc de muncă, la o nouă ţară şi la un nou mediu cultural, atunci corespundeţi profilului necesar pentru a îmbrăţişa o carieră internaţională!

6 PAŞI PENTRU A DEMARA O CARIERĂ PROFESIONALĂ ÎN STRĂINĂTATE

Trecerea de la viaţa de student la viaţa profesională în străinătate poate fi descurajantă. Mai mult, căutarea unui loc de muncă este deseori o aventură îndelungată, plină de provocări! Pentru a face această trecere mai uşoară şi înainte de a vă muta într-o altă ţară, ar trebui să aveţi în vedere 6 paşi enumeraţi mai jos, însoţiţi de sfaturi utile. Faceţi clic pe fiecare element şi consultaţi pagina corespunzătoare.

Sfaturi utile ...

Pentru mai multe informaţii şi posibilităţi care vă pot ajuta să gestionaţi trecerea de la viaţa de student la viaţa de angajat, vă rugăm să consultaţi alte situri internet, făcând clic pe „Informaţii şi oferte de locuri de muncă pentru absolvenţi” de la rubrica „Linkuri conexe”

Şi nu în ultimul rând, peste 1000 de consultanţi EURES sunt pregătiţi să vă ofere informaţii şi asistenţă în orice probleme legate de piaţa muncii din Europa. Începeţi prin a contacta un consilier EURES din ţara dumneavoastră de reşedinţă. Veţi găsi datele de contact ale consultanţilor EURES accesând „Contactaţi un consilier EURES”.

Carierele cercetătorilor

Cercetătorii pot beneficia de posibilităţi de a studia sau de a lucra în alte state membre şi pot utiliza portalul european al mobilităţii cercetătorilor. Un nou site internet - „EURAXESS - Researchers in motion” - este disponibil în prezent şi oferă o gamă largă de servicii. Acesta este un „ghişeu unic” destinat cercetătorilor care doresc să-şi dezvolte carierele şi competenţele personale prin mutarea în alte ţări. Acest serviciu gratuit, personalizat este menit să ofere informaţii complete şi actualizate privind ofertele de locuri de muncă şi posibilităţile de finanţare în orice domeniu de studiu în întreaga Europă. De asemenea, acesta are rolul de principal punct de informare privind drepturile dumneavoastră, precum şi cele ale instituţiilor de cercetare şi finanţare şi oferă o serie de linkuri pentru a vă ajuta înainte şi după mutare. Pentru informaţii suplimentare, consultaţi rubrica „Subiecte conexe”.

ANUNŢ

Rubrica „Condiţii de viaţă şi de muncă” a portalului EURES oferă informaţii suplimentare pentru fiecare ţară membră a EURES la rubrica „Sfaturi utile”.

Veţi găsi, de asemenea, răspunsuri la alte întrebări despre Uniunea Europeană şi libera circulaţie a cetăţenilor de a locui, studia şi lucra într-un alt stat membru pe portalul EUROPA.