Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)

Vinkkejä

Tämä osio on tarkoitettu yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille työnhakijoille ja yleensä henkilöille, joilla on korkea-asteen koulutus, kuten opiskelijoille, tutkinnon suorittaneille, opettajille ja tutkijoille. Eräissä EU-maissa on kysyntää tiettyjen toimialojen työntekijöistä, joten korkeasti koulutetulla työnhakijalla on hyvät mahdollisuudet saada työtä ulkomailta.

Jos olet urasi alkuvaiheessa, haluat uuden työpaikan tai etsit harjoittelupaikkaa Euroopan talousalueelta (ETA) ja/tai Sveitsistä, sinun kannattaa tutustua seuraaviin osioihin ja niihin liittyviin linkkeihin.

Siirtyminen opiskelusta työelämään ulkomaille

Siirtyminen koulusta työelämään on epävarmuuden aikaa. Oletko opintojesi loppuvaiheessa (tai ehkä opinnot on jo suoritettu) ja haluaisit muuttaa toiseen ETA-maahan työskentelemään? Jos olet kielitaitoinen, joustava ja sisukas ja jos pystyt sopeutumaan uuteen työpaikkaan, uuteen maahan ja kulttuuriin, profiilisi soveltuu kansainväliseen uraan!

KUUSI ASKELTA KOHTI URAA ULKOMAILLA

Siirtyminen opiskelijaelämästä työelämään voi olla pelottavaa. Työpaikan hakeminen voi myös olla haastavaa ja aikaa vievää seikkailemista! Jotta siirtyminen olisi helpompaa, olemme koonneet yhteen kuusi kohtaa, joista jokainen sisältää hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä muuttajille. Napsauta kutakin kohtaa ja tutustu asiaa koskevaan sivuun.

Neuvoja ja vinkkejä...

Lisätietoa, joka voi olla hyödyksi siirtyessäsi opiskelijaelämästä työelämään, on muilla sivuilla kohdissa ”Tietoa ja työpaikkoja akateemisen loppututkinnon suorittaneille” ja ”Euresta sivuavat linkit”.

Mainittakoon myös, että yli 1000 EURES-neuvojaa ovat valmiita antamaan tietoja ja auttamaan sinua kaikissa Euroopan työmarkkinoihin liittyvissä asioissa. Ota ensin yhteyttä mieluiten asuinmaasi EURES-neuvojaan. EURES-neuvojien yhteystietoihin pääset napsauttamalla kohtaa ”Yhteydenotto EURES-neuvojaan”.

Tutkijanura

Tutkija voi hyötyä opiskelusta tai työskentelystä toisessa jäsenvaltiossa. Tarjolla on myös eurooppalainen tutkijoiden liikkuvuuden portaali (European Researchers´ Mobility Portal). Sen uudella sivustolla – Researchers in motion– on nyt uusia palveluja. Sivusto toimii ”yhden luukun” periaatteella. Se on tarkoitettu tutkijoille, jotka haluavat edistää uraansa ja kehittää itseään muuttamalla ulkomaille. Maksuton ja räätälöity palvelu tarjoaa kattavaa ja ajankohtaista tietoa avoimista työpaikoista ja rahoitusmahdollisuuksista kaikilla opintoaloilla koko Euroopassa. Se toimii myös tiedonlähteenä, kun haluat saada alustavaa tietoa oikeuksistasi sekä tutkimus- ja rahoituslaitoksista. Sivustolla on myös lukuisia linkkejä, joiden avulla saat opastusta ennen muuttoasi ja sen jälkeen. Lisätietoja annetaan kohdassa ”Euresta sivuavat aiheet”.

HUOMAA

Huomaa, että EURES-portaalin ”Eläminen ja työskentely” -osiossa on yksityiskohtaisempaa maakohtaista tietoa aiheista, joita käsitellään ”Neuvoja ja vinkkejä”-kohdassa.

Vastauksia muihin Euroopan unionia ja kansalaisten vapaata liikkumista, asumista, opiskelemista ja työskentelyä toisessa jäsenvaltiossa koskeviin kysymyksiin on EUROPA-portaalissa.