Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel21 juni 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Jobbmässor – så här utnyttjar du tiden maximalt

Okej, du har hittat en jobbmässa du vill gå på och du har registrerat dig (om registrering krävs). Vad händer nu? Du tänker kanske att det räcker att dyka upp på rätt dag, men om du vill få ut mesta möjliga av jobbmässan – och använda tiden smart – kan det vara klokt att planera lite i förväg …

Job fairs: making the most of your time

Ta reda på vem som kommer

De flesta jobbmässor publicerar en utställarlista före själva mässan. Om du känner till vilka företag och organisationer som kommer att vara på plats, kan du bestämma dig för vilka du vill prata med och lägga upp en handlingsplan. Detta är särskilt viktigt om det är ett stort evenemang eftersom du knappast kommer att ha tid att prata med alla. Att rangordna deltagarna kan vara ett bra sätt att dela upp dem i personer du verkligen vill träffa och personer du kan träffa om du har tid.

Välj kläder med omsorg

Din klädsel betyder mer än du tror – den är en viktig del av hur du framställer dig själv och första intrycket är ofta avgörande. Rekryterarna träffar ju antagligen hundratals ungdomar som du under dagen – så du vill inte bli ihågkommen av fel skäl! Tänk på vad du skulle ha på dig på en anställningsintervju, så kan det inte bli fel.

Kopiera upp ditt cv

När du träffar potentiella arbetsgivare har du antagligen bara cirka tio minuter till ditt förfogande, så du behöver ha något som du kan ge dem när tiden är slut. Visitkort är bra men ett cv innehåller mycket mer information om vad du kan och vad du har gjort och vad du kan tillföra ett företag. Se till att du har tillräckligt många kopior och att ditt cv är lagom långt – inga potentiella arbetsgivare vill behöva gå igenom tio sidor för att få reda på vem du är och vad du kan göra!

Tänk igenom vad företag eller organisationer vill ha

De är ute efter kompetenta personer som de kan anställa och som kan tillföra deras företag någon form av mervärde. Visst är det viktigt att du kan dokumentera kunskaper och erfarenheter i ditt cv, men vilket personligt intryck du gör spelar också roll. Att le, ta ögonkontakt, visa ett tydligt intresse för (och kunskap om) företaget och uppträda självsäkert kommer att bidra till att göra dig verkligt attraktiv som potentiell medarbetare.

Tänk igenom vad du vill ha

Varför vill du egentligen gå på jobbmässan? Finns det något särskilt jobb du är ute efter eller något företag som du skulle vilja arbeta för? Vill du se om det finns några möjligheter du inte kände till? Eller känner du bara att det är något du borde göra? Om du är uppriktig med dina motiv kan du lägga tiden på rätt saker när du är på plats och kanske också – om du är med på jobbmässan mest för att du känner att du borde – bli inspirerad att välja ett effektivare tillvägagångssätt.

Var får jag reda på mer?

De europeiska jobbdagarna är ett bra ställe att börja leta. Dessa virtuella och fysiska rekryteringsmässor sammanför arbetssökande och företag på olika platser i Europa (i genomsnitt) ett par gånger i månaden. Det är enkelt att registrera sig för ett evenemang – du kan t.ex. göra det på webbplatsen för de europeiska jobbdagarna.

Utanför Europa anordnar Global Careers Fair ett antal internationella karriärmässor varje år. Dessa evenemang genomförs virtuellt så att de är tillgängliga för ungdomar världen över.

Jobbmässor handlar mycket om nätverkande, så kolla upp vår ultimata nätverksguide för att få riktigt bra tips om hur man nätverkar som ett proffs!

 

Länkar:

Europeiska jobbdagarna

Internationella karriärmässor

Ultimata nätverksguide

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapJobbdagar/EventRekryteringstrenderUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.