Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2017. június 21.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Állásbörze: használjon ki minden percet!

Tegyük fel, hogy talált egy állásbörzét, ahová szeretne elmenni, és már a regisztrációs folyamaton is túlesett (ha szükséges). Mi a következő lépés? Lehet, hogy úgy gondolja, ezután elég csak aznap megjelenni az eseményen, viszont ahhoz, hogy a lehető legjobban ki tudja használni az állásbörze nyújtotta lehetőségeket – és okosan használja fel az időt –, érdemes némi előzetes tervezést végezni...

Job fairs: making the most of your time

Tudja meg, hogy ki lesz ott

Az állásbörzék többnyire már az esemény előtt nyilvánosságra hozzák a kiállítók listáját. Ha tudja, milyen vállalkozások és szervezetek lesznek ott, előre eldöntheti, kivel akar majd beszélni, és összeállíthat egy tervet. Ez különösen fontos akkor, ha nagy rendezvényről van szó, mivel valószínűleg nem lesz ideje arra, hogy mindenkit felkeressen. A résztvevők rangsorolása is hasznos lehet, így szétválaszthatja őket azokra, akikkel biztosan beszélni akar, illetve akikkel csak akkor találkozik, ha ideje engedi.

Keltsen jó benyomást az öltözékével

Talán nem tűnik fontosnak, hogy mit vesz fel, mégis meghatározó része van abban, milyen képet mutat magáról – és itt az első benyomás számít. A fejvadászok várhatóan több száz, Önhöz hasonló fiatallal fognak találkozni a nap folyamán, azt pedig biztosan nem szeretné, hogy rossz okból emlékezzenek Önre! Gondolja végig, mit venne fel egy állásinterjúra, így nem foghat mellé.

Készítsen több példányt az önéletrajzából

Egy-egy potenciális munkáltatónál valószínűleg csak nagyjából 10 percet fog eltölteni, ezért mindenképpen kell valami, amit emlékeztetőül náluk hagyhat. Jó ötlet a névjegykártya, de az önéletrajz sokkal több információt ad az Ön készségeiről és tapasztalatairól, és arról, mit kínál a vállalatnak. Legyen Önnél elegendő példány ahhoz, hogy mindenkinek jusson, és ügyeljen az önéletrajz hosszára is: a potenciális munkáltatók közül senki nem akar 10 oldalt átböngészni ahhoz, hogy megtudja, kicsoda Ön és mihez ért.

Gondolja át, mit akarnak a vállalkozások vagy szervezetek

Tehetséges új alkalmazottakat keresnek, akik a vállalat szempontjából valamilyen többletértéket képviselnek. Bár fontosak az önéletrajzban szereplő készségei és tapasztalatai, a személyes megjelenésének szintén van hatása. Mosolyogjon, teremtsen szemkontaktust, tanúsítson nyilvánvaló érdeklődést a vállalat iránt (és jelezze, hogy ismeri) és sugározzon magabiztosságot, hogy vonzónak tűnjön a potenciális alkalmazottak között.

Gondolja át, Ön mit akar

Valójában miért vesz részt az állásbörzén? Kinézett már magának valamilyen konkrét munkahelyet, esetleg egy vállalatot, ahová régóta szeretne bekerülni? Érdeklik a váratlanul felbukkanó lehetőségek? Vagy egyszerűen csak úgy érzi: muszáj állásbörzékre járnia? Ha őszintén beismeri, milyen motiváció vezérli, akkor könnyebben be tudja osztani az állásbörzén töltött időt, és talán – az utolsó indok esetében – hatékonyabb hozzáállásra is ösztönözheti magát.

Hol tud még tájékozódni?

Az Európai Foglalkoztatási Napok remek kiindulópontot kínálnak. Ezek az online és helyszíni állásbörzék különböző európai helyszíneken, (átlagban) havonta több alkalommal adnak teret az álláskeresők és a vállalkozások találkozásának. Az eseményekre könnyű regisztrálni, ezt az Európai Foglalkoztatási Napok honlapján keresztül lehet elintézni.

Ha Európa határain túl bővítjük a kört, a Global Careers Fair évente több nemzetközi állásbörzét rendez. Ezek szintén online események, így a fiatalok a világ bármely pontjáról részt vehetnek rajtuk.

Az állásbörzékhez a hálózatépítés is hozzátartozik, ezért mindenképpen érdemes elolvasni a hálózatépítési útmutatónkat, hogy profi módon tudjon kapcsolatokat építeni!

 

Kapcsolódó linkek:

Európai Foglalkoztatási Napok

Nemzetközi állásbörzét

Hálózatépítési útmutatónkat

 

További információk:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on

Témák
Üzlet / VállalkozásMunkanapok/eseményekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.