Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak21. lipnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Sajmovi poslova: kako najbolje iskoristiti vrijeme

Našli ste sajam poslova na koji biste htjeli ići i registrirali ste se (ako je bilo potrebno). Što dalje? Možda mislite da je dovoljno pojaviti se na dan događaja, ali da biste najbolje iskoristili posjet sajmu poslova i pametno iskoristili vrijeme, možda je korisno malo se pripremiti...

Job fairs: making the most of your time

Doznajte tko će biti ondje

Većina sajmova poslova unaprijed će objaviti listu izlagača. Ako znate koja će poduzeća i organizacije biti ondje, možete odlučiti s kim želite razgovarati i osmisliti plan. Ovo je posebice važno ako je riječ o velikom događaju jer vjerojatno nećete imati vremena razgovarati sa svima. Rangiranje sudionika dobar je način kako razvrstati one s kojima svakako želite razgovarati od onih s kojima biste htjeli razgovarati ako budete imali vremena.

Dobro se odjenite

Možda se čini kao da nije osobito važno kako ste odjeveni, no odjeća je važan dio dojma koji ćete ostaviti. Prvi je dojam važan. Uostalom, tijekom dana poslodavci će vjerojatno upoznati stotine mladih ljudi poput vas, pa im ne želite ostati u lošem sjećanju! Razmislite što biste odjenuli za razgovor za posao jer s tim ne možete pogriješiti.

Napravite preslike životopisa

Vjerojatno ćete moći razgovarati tek desetak minuta s potencijalnim poslodavcima, tako da je dobro imati nešto što im možete ostaviti. Posjetnice su odlične, ali životopis sadrži mnogo više informacija o vašim vještinama i iskustvu te o načinu na koji možete pridonijeti poduzeću. Pobrinite se da imate dovoljno primjeraka i da vam je životopis razumne dužine – nijedan potencijalni poslodavac ne želi čitati desetak stranica kako bi shvatio tko ste i što možete!

Razmislite o tome što poduzeća ili organizacije žele

Oni traže talentirane nove zaposlenike koji će na neki način pridonijeti njihovu poduzeću. Iako su vještine i iskustvo koje ste naveli u životopisu važni, dojam koji ste ostavili uživo također ima utjecaj. Budite nasmiješeni, gledajte sugovornika u oči, jasno pokažite interes i znanje o poduzeću te se samouvjereno predstavite kako biste ostavili što bolji dojam kao potencijalni zaposlenik.

Razmislite o tome što vi želite

Zašto prisustvujete sajmu poslova? Postoji li određeni posao koji vam je zapeo za oko ili neko poduzeće u kojem žarko želite raditi? Zanima li vas vidjeti na koje biste neočekivane prilike mogli naići? Ili možda imate osjećaj kao da je posjećivanje sajmova poslova nešto što biste trebali činiti? Iskrenost u pogledu vaših razloga pomoći će vam rasporediti vrijeme dok ste tamo i u slučaju posljednjeg navedenog razloga, možda vas čak i potaknuti na učinkovitiji pristup.

Gdje možete saznati više?

Europski dani poslova dobar su izvor za početak. Ovi sajmovi poslova na internetu i uživo okupljaju tražitelje posla i poduzeća na različitim lokacijama u Europi nekoliko puta mjesečno (u prosjeku). Registracija za događaj jednostavna je i može se obaviti putem internetske stranice Europskih dana poslova.

Što se tiče sajmova izvan europskih granica, Globalni sajam karijera svake godine održava niz Međunarodnih sajmova karijera. Ovi se događaji održavaju na internetu, tako da su dostupni mladima bilo gdje u svijetu.

Sajmovi poslova idu ruku pod ruku s umrežavanjem, tako da svakako pogledajte naš izvrstan vodič za umrežavanje za najbolje savjete o umrežavanju!

 

Korisne poveznice:

Europski dani poslova

Međunarodnih sajmova karijera

Izvrstan vodič za umrežavanje

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama EURES-a

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Posao /PoduzetništvoDani posla/događajiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.