Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli21. kesäkuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten työpaikkamessuista saa kaiken irti

Olet katsonut valmiiksi työpaikkamessut, joille haluaisit osallistua ja olet jo tehnyt (mahdollisesti vaadittavan) ilmoittautumisen. Mitä seuraavaksi? Voi tuntua siltä, että riittää, kun menet paikalle. On kuitenkin hyvä tehdä etukäteen suunnitelmia, jotta työpaikkamessuista voi saada kaiken irti ja käyttää aikansa järkevästi.

Job fairs: making the most of your time

Ota selvää, ketä messuille osallistuu

Valtaosassa työpaikkamessuista näytteilleasettajien luettelo julkaistaan jo ennen tapahtumaa. Kun tiedät, mitkä yritykset ja organisaatiot osallistuvat messuille, voit päättää, mitkä niistä haluat tavata, ja laatia toimintasuunnitelman. Tämä on erityisen tärkeää, jos kyseessä on suuri tapahtuma eikä sinulla todennäköisesti ole aikaa puhua kaikkien kanssa. Asettamalla osallistujat paremmuusjärjestykseen voit erottaa toisistaan ne, jotka haluat tavata joka tapauksessa ja ne, jotka tapaat vain, jos aika riittää.

Tee vaikutus pukeutumalla

Vaikka pukeutuminen saattaa vaikuttaa vähäpätöiseltä, se on kuitenkin olennainen osa sitä kuvaa, jonka annat itsestäsi. Muista, että ensivaikutelma on tärkeä. Rekrytoijat tapaavat päivän mittaan luultavasti satoja kaltaisiasi nuoria. Ethän halua, että sinut muistetaan siitä, että olet antanut huonon kuvan itsestäsi. Mieti, miten pukeutuisit työhaastatteluun ja valitse asusi sen mukaan.

Ota mukaan kopioita ansioluettelostasi

Mahdolliselta tulevalta työnantajalta liikenee sinulle luultavasti enintään kymmenisen minuuttia, joten on hyvä, jos hän saa jotain muistoksi sinusta. Käyntikorttikin on hyvä, mutta ansioluettelo sisältää paljon enemmän tietoa osaamisestasi ja kokemuksestasi sekä siitä, mitä annettavaa sinulla on yritykselle. Ota mukaan niin monta kopiota ansioluettelosta, että niitä riittää varmasti. Pidä ansioluettelosi tiiviinä, koska mahdollinen työnantaja ei halua kahlata läpi kymmentä sivua vain saadakseen tietää, kuka olet ja mitä osaat.

Mieti, mitä yritykset ja organisaatiot haluavat

Ne etsivät uusia lahjakkaita työntekijöitä, jotka tuottavat lisäarvoa yritykselle. Ansioluettelossasi esitettävä osaaminen ja kokemus ovat tärkeitä, mutta suuri merkitys on myös sillä kuvalla, jonka annat itsestäsi. Hymy, katsekontakti, kiinnostuksen osoittaminen yritystä kohtaan (ja yrityksen tunteminen) sekä varma esiintyminen lisäävät parhaalla mahdollisella tavalla kiinnostavuuttasi mahdollisena uutena työntekijänä.

Mieti, mitä itse haluat

Mikä on todellinen syy osallistua työpaikkamessuille? Tavoitteletko jotain tiettyä työpaikkaa vai onko mielessäsi tietty yritys, jossa haluaisit työskennellä? Kiinnostavatko sinua messujen tarjoamat ennalta aavistamattomat tilaisuudet? Vai tuntuuko sinusta vain siltä, että työpaikkamessuilla käyminen on tavallaan velvollisuutesi? Kun tunnistat todelliset syyt, voit suunnitella messukäyntisi ajankäytön ja viimeksi mainitun syyn yhteydessä ehkä myös omaksua tehokkaamman toimintatavan.

Mistä saa lisätietoja?

Euroopan työpaikkapäiviä esittelevä sivusto on hyvä paikka aloittaa. Näille verkossa ja paikan päällä pidettäville rekrytointimessuille kokoontuu työnhakijoita ja yrityksiä eri puolilta Eurooppaa (keskimäärin) pari kertaa kuukaudessa. Tapahtumaan on helppo ilmoittautua Euroopan työpaikkapäivät -sivustolla.

Euroopan ulkopuolella Global Careers Fair järjestää vuosittain useita kansainvälisiä uramessuja. Nämä tapahtumat järjestetään verkossa, joten niihin voi osallistua nuoria kaikilta maailman kolkilta.

Työpaikkamessut ja verkostoituminen liittyvät vahvasti yhteen, joten käy tutustumassa verkostoitumista käsittelevään artikkeliimme Ultimate guide to networking. Saat sieltä vinkkejä, joiden avulla voit verkostoitua ammattilaisten tapaan.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Euroopan työpaikkapäiviä

Kansainvälisiä uramessuja

Ultimate guide to networking

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURESneuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysTyöpäivät/tapahtumatRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.