Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия21 Юни 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Трудовите борси: използвайте времето си максимално

Намерили сте трудова борса, на която искате да отидете, и сте изпълнили процедурата по регистрация (ако е необходимо). Какво следва? Може би смятате, че е достатъчно да се появите там, но за да извлечете максимална полза и да използвате времето си разумно, е добре да планирате нещата предварително...

Job fairs: making the most of your time

Проверете кой ще присъства

Повечето трудови борси публикуват списък на участниците преди събитието. Ако знаете кои предприятия и организации ще бъдат там, можете да решите с кои желаете да разговаряте и да си съставите план за действие. Това е особено важно, ако събитието е голямо, тъй като едва ли ще имате време да говорите с всички. Подреждането на участниците може да се окаже добър принцип да ги разделите на такива, с които непременно искате да се срещнете, и други, с които ще се срещнете, ако имате време.

Облечете се, за да направите впечатление

Какво ще облечете може да не ви се струва важно, но това е съществена част от начина, по който се представяте, а първите впечатления имат значение. В крайна сметка набиращите персонал вероятно ще разговарят със стотици млади хора като вас в продължение на деня - нали не искате да ви запомнят с лошо! Помислете какво бихте облекли за интервю за работа и няма да сбъркате.

Подгответе копия от автобиографията си

По всяка вероятност ще имате десетина минути за всеки потенциален работодател, затова е добре да имате какво да им оставите. Визитните картички са чудесна идея, но в една автобиография се съдържа много повече информация за вашите умения и опит, както и какъв може да е приносът ви за компанията. Подгответе достатъчно копия и внимавайте с обема - нито един потенциален работодател не желае да изчете 10 страници, за да разбере кой сте и какво можете да правите!

Помислете какво търсят предприятията и организациите

Те търсят талантливи нови служители, които да внесат добавена стойност за компанията. Квалификацията и опитът от автобиографията ви са важни, но личното впечатление също има значение. Усмихнатото лице, установяването на зрителен контакт, показването на жив интерес от компанията (и познаването ѝ), както и увереното държание, ще оставят максимално добро впечатление за потенциален служител.

Помислете какво търсите вие самите

Защо сте дошли на трудовата борса? Има ли конкретно работно място, на което сте хвърлили око, или компания, за която мечтаете да работите? Интересувате ли се да видите какви неочаквани възможности може да ви очакват там? Или просто смятате, че посещението на трудови борси е нещо, което трябва да се прави? Честната преценка на вашата мотивация ще ви помогне да разпределите времето си на място, а може би - в случай че за вас важи последната причина - ще ви подтикне да приложите по-активен подход.

Къде можете да намерите повече информация?

Много подходящи като начало са Европейските дни на труда. Провеждани онлайн или на място, тези борси за набиране на персонал обединяват търсещите работа и работодателите от различни меса в Европа (средно) два пъти на месец. Регистрирането за такова събитие е лесно и може да се направи на уебсайта на Европейските дни на труда.

Отвъд границите на Европа Global Careers Fair провеждат няколко Международни трудови борси всяка година. Събитията се провеждат онлайн, което ги прави достъпни за младите хора навсякъде по света.

Трудовите борси вървят ръка за ръка с изграждането на собствена мрежа от контакти, затова непременно прегледайте нашето ultimate guide to networking („Основно ръководство за създаване на контакти“) за съвети как да си създадете мрежа от контакти!

 

Връзки по темата:

Европейските дни на труда

Международни трудови борси

Ultimate guide to networking

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Бизнес /ПредприемачествоДни/събития на работаТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.