Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak15. lipnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Nikad nije prekasno za prekvalifikaciju i rad u inozemstvu: Priča Eddyja Bombokoa

Nakon što je ostvario karijeru kao pjevač i producent, tridesetosmogodišnji Eddy iz Belgije odlučio se za strukovnu prekvalifikaciju kako bi slijedio svoju strast i postao kuhar. Zahvaljujući EURES-ovim savjetnicima, završio je svoje osposobljavanje za kuhara, ali mu se i ostvario dugogodišnji san o radu u inozemstvu.

It’s never too late to reskill and work abroad: The story of Eddy Bomboko
EURES

Nikad nije prekasno krenuti novim putem

Eddy Bomboko započeo je karijeru kao pjevač i producent, no nakon što je nekoliko godina radio u glazbenoj industriji, odlučio je krenuti novim putem. „Kad sam imao 38 godina, shvatio sam da se nije lako baviti glazbom u Belgiji, pa sam se odlučio prekvalificirati i postati kuhar”, kaže Eddy.

Zahvaljujući odjelu Actiris International (odjelu za međunarodnu mobilnost javne službe za zapošljavanje u Bruxellesu, koja je također član EURES-a),Eddy je završio osposobljavanje i u roku od mjesec dana pronašao posao u Bruxellesu.

Želja za međunarodnim radnim iskustvom

Jednog je dana mladi kuhar primio e-poruku od EURES-ova savjetnika iz odjela Actiris International o prilici u Francuskoj koja mu se učinila zanimljivom. „Radilo se o šestomjesečnom pripravništvu u odmaralištu Club Med u Gornjoj Savoji. Oduvijek sam želio raditi u inozemstvu, pa sam se zato odmah prijavio. To je bila i izvrsna prilika da naučim više o tome kako se radi u francuskim restoranima.”

Eddy kaže da je EURES imao glavnu ulogu posrednika između njega i poslodavca. Actiris International bio je zadužen za organizaciju razgovora za posao i odabir kandidata koji su ušli u uži izbor za poslodavca.

„Da nije bilo njih, ne bih pronašao ovu priliku”, tvrdi mladi kuhar. Kad se prisjeti postupka zapošljavanja, Eddy smatra da se on odvijao vrlo brzo.

„EURES-ov savjetnik pozvao me u ured odjela Actiris na razgovor za posao s predstavnicima odmaralištaClub Med. Kad sam stigao, bilo je desetak drugih kandidata. Za vrijeme razgovora, poslodavac mi je rekao da im je moj životopis vrlo zanimljiv jer sam se prije bavio umjetničkim poslom. Rekli su mi da će mi se vrlo brzo ponovno javiti, ali i da bih se već trebao početi pripremati za preseljenje u Francusku.”

Vrijednost međunarodnog iskustva

Budući da je stekao određeno iskustvo u Francuskoj, mladi kuhar sada je spreman za svoju sljedeću pustolovinu. Smatra da je stjecanje međunarodnog radnog iskustva ključno za napredovanje u karijeri: „Ono vam otvara mnoga vrata. Na primjer, trenutačno sam u završnoj fazi odabira za posao u Kongu i vjerujem da je moje iskustvo u odmaralištu Club Med imalo veliku ulogu u tome.”

Eddy smatra da se rad u inozemstvu ne bi trebao uzimati olako. „Trebate biti zreli u određenom smislu. Pod time mislim da morate biti spremni na to da ćete neko vrijeme provesti odvojeni od obitelji. Važno je i imati uz sebe osobe koje vam pružaju potporu, a svakako vam je potreban i pustolovan duh.”

Želite li i vi započeti svoju avanturu u inozemstvu? Unatoč pandemiji, savjetnici EURES-a spremni su pružiti savjete i podršku tražiteljima posla u pronalaženju prilika za zapošljavanje u cijeloj Europi. Obratite se EURES-ovoj službi za podršku već danas.

 

Korisne poveznice:

Actiris International

EURES-ova Služba za podršku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Mladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.