Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουνίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Ποτέ δεν είναι αργά για νέες δεξιότητες και εργασία στο εξωτερικό: Η ιστορία του Eddy Bomboko

Μετά από μια καριέρα ως τραγουδιστής και παραγωγός, ο 38χρονος Eddy από το Βέλγιο αποφάσισε να αποκτήσει νέες δεξιότητες ακολουθώντας το πάθος του να γίνει σεφ. Χάρη στους συμβούλους του EURES, κατάφερε όχι μόνο να ολοκληρώσει την εκπαίδευση μαγείρων, αλλά εκπλήρωσε και ένα όνειρο ζωής, να εργαστεί στο εξωτερικό.

It’s never too late to reskill and work abroad: The story of Eddy Bomboko
EURES

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις διαδρομή

Ο Eddy Bomboko ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής και παραγωγός, αλλά μετά από αρκετά χρόνια στη μουσική βιομηχανία, αποφάσισε να χαράξει καινούρια πορεία. «Στα 38 μου, διαπίστωσα ότι η σταδιοδρομία ως μουσικός στο Βέλγιο δεν ήταν εύκολη, έτσι αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω σεφ» δηλώνει ο Eddy.

Χάρη στο Actiris International (το διεθνές τμήμα κινητικότητας της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης στις Βρυξέλλες, το οποίο αποτελεί επίσης μέλος του EURES), ο Eddy ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και μέσα σε ένα μήνα βρήκε δουλειά στις Βρυξέλλες.

Επιθυμία για διεθνή εργασιακή εμπειρία

Κάποια στιγμή, ο νεαρός σεφ ενημερώθηκε από τον σύμβουλοEURES του Actiris International με ηλεκτρονικό μήνυμα σχετικά με μια ευκαιρία απασχόλησης στην Γαλλία, την οποία βρήκε ελκυστική. «Επρόκειτο για μια εξάμηνη πρακτική άσκηση στο θέρετρο Club Med στην Άνω Σαβοΐα (Haute-Savoie). Πάντα ήθελα να εργαστώ στο εξωτερικό και έκανα αίτηση αμέσως. Ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να μάθω περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των γαλλικών εστιατορίων».

Ο Eddy δηλώνει ότι το EURES έπαιξε σημαντικό ρόλο ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε αυτόν και τον εργοδότη. Το Actiris International ανέλαβε τη διοργάνωση της συνέντευξης για τη θέση εργασίας και κατάρτισε τον κατάλογο με τους υποψηφίους για τον εργοδότη.

«Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα να βρω μια τέτοια ευκαιρία» δηλώνει ο νεαρός σεφ. Κοιτάζοντας πίσω, ο Eddy θυμάται ότι η διαδικασία πρόσληψης ήταν πολύ σύντομη.

«Ο Σύμβουλος EURES με κάλεσε στο γραφείο του Actiris για συνέντευξη με το Club Med. Όταν έφτασα, υπήρχαν περίπου 10 υποψήφιοι ακόμη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο εργοδότης ανέφερε ότι βρήκε το βιογραφικό μου πολύ ενδιαφέρον λόγω του καλλιτεχνικού παρελθόντος μου. Μου είπαν ότι θα επικοινωνούσαν πολύ σύντομα μαζί μου και ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσω ήδη τις προετοιμασίες για τη μετακόμισή μου στη Γαλλία».

Η αξία της διεθνούς εμπειρίας

Έχοντας αποκτήσει ήδη εμπειρία στη Γαλλία, ο νέος σεφ είναι έτοιμος για την επόμενη περιπέτειά του. Πιστεύει ότι η διεθνής εργασιακή εμπειρία είναι ουσιαστική για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του: «Σου ανοίγει πολλές πόρτες. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα βρίσκομαι στο τελικό στάδιο επιλογής για μια θέση εργασίας στο Κονγκό και πιστεύω ότι η εμπειρία μου στο Club Med με βοήθησε πάρα πολύ να φτάσω μέχρι εδώ».

Ο Eddy πιστεύει ότι η απόφαση για εργασία στο εξωτερικό δεν πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα. «Μια τέτοια απόφαση απαιτεί ορισμένη ωριμότητα, καθώς θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αποχωριστείς την οικογένειά σου για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και σίγουρα θα πρέπει να διαθέτεις και μια σπίθα περιπέτειας».

Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας περιπέτεια στο εξωτερικό; Παρά την πανδημία, οι σύμβουλοι του EURES βρίσκονται στις θέσεις τους για να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επικοινωνήστε με την υπηρεσία υποστήριξης (Helpdesk) του EURES  για να ξεκινήσετε σήμερα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Actiris International

Υπηρεσία υποστήριξης του EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.