Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel31 maj 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Från Irland till Kroatien och tillbaka: hur Eures hjälper stora företag att tillsätta internationella befattningar

Marriott International är ett av världens mest framstående hotellföretag med en kedja som omfattar över 6 000 hotell i fler än 122 länder. Med en sådan varierad kundbas finns en verklig efterfrågan på flerspråkiga anställda och Marriott håller alltid ögonen öppna efter begåvad ny personal.

From Ireland to Croatia and back again: how EURES helps big businesses fill international roles
© Luxury Reservations Ltd, 2013/Aileen O’Keeffe

Eures och dess rådgivare har kommit att spela en viktig roll i denna rekryteringsprocess – i synnerhet för Marriotts Customer Engagement Centre i Cork i Irland.

– För närvarande betjänar vi nio olika språkmarknader. Vi behöver emellanåt hjälp för att säkerställa att dessa marknader betjänas, i synnerhet på grund av den ekonomiska tillväxt som staden Cork har upplevt de senaste åren, förklarar Aoife Lyons, rekryteringsspecialist vid centrumet.

Vår befattning som boknings- och kundspecialist är den som vi främst rekryterar externt för. Den inbegriper att hjälpa våra gäster med bokningsrelaterade frågor på ett antal språkmarknader, tillägger hon.

Hugh Rodgers, rådgivare vid Eures Irland, har hjälpt Marriott International i Cork, med deras rekryteringsbehov i mer än tio år.

– Vi marknadsför deras befattningar brett på Euresportalen och vi har även tillgång till de nationella webbplatserna. Jag får även jättebra stöd genom nätverket av Euresrådgivare i länder som Kroatien, Danmark och Nederländerna, som matchar och marknadsför dessa befattningar i sina länder, säger han.

En av dessa rådgivare är Martina Vidakovic från Eures Kroatien, som under åren har hjälpt till att matcha ett antal begåvade kroater mot lediga befattningar vid Marriotts Customer Engagement Centre.

Det var ett slumpartat möte mellan hennes kollega och Hugh som var startpunkten för samarbetet mellan de två Eureskontoren.

– Min kollega Patricija träffade Hugh på en kurs och nämnde att många kroater talar tyska och engelska. Hugh påpekade att Marriott International har en stor tysk kundbas, och att tyska därför är en språkfärdighet som det fanns stor efterfrågan på. Han bjöd in henne till att besöka dem och se vilken fantastisk arbetsgivare Marriott är, berättar Martina. Resten är historia.

Martina tror att det faktum att Kroatien var det land som senast gick med i EU har spelat en roll i att göra rekryteringsinsatserna så framgångsrika.

– I och med att arbetsmarknaden öppnas upp har vi många kroater som är intresserade av nya erfarenheter utomlands.

Kroaterna älskar Irland, och irländarna och kroaterna har många kulturella likheter, säger hon. Det är ett av de länder som de [kroaterna] ofta väljer att göra en nystart i.

Feedbacken från dem som har rest till Irland har varit uteslutande positiv. – De glömmer snart oss eftersom de har så roligt när de jobbar på Marriott. All feedback vi fått hittills bekräftar att de är nöjda och väl omhändertagna! skrattar Martina.

Erfarenheten med Marriotts Customer Engagement Centre är ett utmärkt exempel på de fördelar som Eures kan ge företag i hela Europa.

– Jag tror att Eures har potential att bli ett väldigt bra stöd till företag som rekryterar internationellt. Det har en enorm räckvidd över alla länder och ett väldigt bra stödnätverk, säger Hugh. Det har även verktyg för att tillhandahålla såväl stöd som information, och kan erbjuda arbetsgivare ett väldigt omfattande paket.

Hur ser Aoife på saken, som företrädare för ett av dessa företag?

– Eures är hjälpsamt, informativt, punktligt och alltid en fröjd att ha att göra med! säger hon entusiastiskt. Det erbjuder oss massor av stöd för våra rekryteringsbehov.

 

Länkar:

Eures Irland

Eures Kroatien

Marriott International Customer Engagement Centres

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande onlineevenemang

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisExterna EURES-nyheterExterna intressenterInterna EURES-nyheterFramgångsberättelserUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.