Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli31. toukokuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Irlannista Kroatiaan ja takaisin: miten EURES auttaa suuria yrityksiä palkkaamaan henkilöstöä kansainvälisiin tehtäviin

Marriott International on yksi maailman johtavista hotelli- ja ravintola-alan yrityksistä. Ketjuun kuuluu yli 6 000 hotellia yli 122 maassa. Moninaisen asiakaskuntansa vuoksi yrityksessä todella tarvitaan monen kielen taitoisia työntekijöitä, ja Marriot etsiikin jatkuvasti lahjakasta uutta henkilöstöä.

From Ireland to Croatia and back again: how EURES helps big businesses fill international roles
© Luxury Reservations Ltd, 2013/Aileen O’Keeffe

EURESilla ja EURES-neuvojilla on tärkeä rooli rekrytointiprosessissa  – varsinkin Marriottin asiakaspalvelukeskuksessa (Customer Engagement Centre) Irlannin Corkissa. ”Tällä hetkellä tarjoamme palveluja yhdeksällä kielialueella”, keskuksen rekrytointiasiantuntija Aoife Lyons selittää. ”Tarvitsemme ajoittain apua voidaksemme taata palvelut näillä kielialueilla erityisesti Corkin kaupungissa viime vuosina tapahtuneen taloudellisen kasvun vuoksi.”

”Erityisesti varaus- ja asiakasasiantuntijan tehtäviin rekrytoimme ulkoista apua”, hän lisää. ”Tehtäviin kuuluu asiakkaittemme auttaminen varauskyselyissä useilla eri kielialueilla.”

Irlantilainen EURES-neuvoja Hugh Rodgers on auttanut Marriott Internationalia Corkissa rekrytoinnissa jo yli 10 vuoden ajan. ”Tiedotamme yrityksen työpaikoista laajasti EURES-portaalissa, ja lisäksi meillä on pääsy kansallisille verkkosivustoille”, hän kertoo. ”Saan myös paljon tukea eri maissa, kuten Kroatiassa, Tanskassa ja Alankomaissa toimivien EURES-neuvojien verkostolta. He etsivät tehtäviin työntekijöitä ja tiedottavat avoimista paikoista omassa maassaan.”

Yksi tällainen neuvoja on Martina Vidakovic Kroatian EURESista, jonka avulla Marriottin asiakaspalvelukeskuksen avoimiin työpaikkoihin on löydetty useita lahjakkaita kroatialaisia.

Vidakovic ja hänen kollegansa Hugh tapasivat sattumalta, ja tästä lähti käyntiin näiden kahden EURES-toimiston välinen yhteistyö. ”Kollegani Patricija tapasi Hughin koulutuskurssilla ja mainitsi, että monet kroatialaiset puhuvat sekä saksaa että englantia”, Martina kertoo. ”Hugh totesi, että Marriot Internationalilla on laaja saksalainen asiakaskunta ja että tästä syystä saksan kielen osaajia tarvitaan paljon. Hugh kutsui Patricijan vierailulle yritykseen voidakseen näyttää, miten hyvä työnantaja Marriot on. Ja loppu onkin historiaa.”

Martina uskoo, että rekrytointitoimet ovat onnistuneet hyvin osittain siksi, että Kroatia on viimeisin EU:hun liittynyt maa. ”Työmarkkinoiden avautuessa monet kroatialaiset ovat kiinnostuneita uusista kokemuksista ulkomailla.”

”Kroatialaiset rakastavat Irlantia”, hän lisää. ”Irlantilaisten ja kroatialaisten välillä on myös paljon kulttuurisia samankaltaisuuksia. He [kroatialaiset] päätyvät usein Irlantiin etsimään uutta alkua.”

Irlantiin matkanneilta saatu palaute on ollut yksinomaan myönteistä. ”He unohtavat meidät pian, sillä he viihtyvät työssään Marriottilla niin hyvin”, Martina nauraa. ”Kaikki tähän mennessä saamamme palaute vahvistaa, että he ovat tyytyväisiä ja että heistä huolehditaan hyvin!”

Kokemus Marriottin asiakaspalvelukeskuksessa on loistava esimerkki eduista, joita EURES voi tarjota yrityksille eri puolilla Eurooppaa.

”Mielestäni EURESista voi olla valtavasti tukea yrityksille, jotka rekrytoivat henkilöstöä kansainvälisesti”, Hugh sanoo. ”Se tavoittaa ihmiset hyvin laajalti eri maissa ja sillä on erittäin hyvä tukiverkosto. Lisäksi sillä on välineet sekä tuen että tietojen toimittamiseksi, ja se voi tarjota työnantajille erittäin kattavan paketin.

Entä mitä mieltä Aoife on tällaisen yrityksen edustajana? ”EURES on hyödyllinen, informatiivinen ja ajankohtainen palvelu, jonka kanssa yhteistyö sujuu aina hyvin”, hän kehuu. ”Saamme palvelusta paljon tukea rekrytointitarpeisiimme.”

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Irlannin EURES

Kroatian EURES

Marriott Internationalin asiakaspalvelukeskukset (Customer Engagement Centres)

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Löydä EURES-neuvonantaja

Työ- ja elinolot EURES-maissa

EURESin työtietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat verkkotapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöUlkoiset EURES-uutisetUlkopuoliset sidosryhmätSisäiset EURES-uutisetMenestystarinatNuoriso
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.