Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel17 april 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så ger du ett gott intryck i jobbintervjuer på nätet

Idag jobbar allt fler människor hemifrån, vilket gjort att det blivit vanligare med videointervjuer. Att bli intervjuad online som en del av en rekryteringsprocess kan kännas skrämmande, särskilt om det är ditt drömjobb som står på spel. Därför har vi sammanställt några tips som du kan använda för att göra ett gott intryck på din framtida arbetsgivare och visa dig från din bästa sida även när intervjun sker via nätet.

How to stand out in an online job interview
Shutterstock

Inför intervjun

Testa verktyget

Börja med att fråga arbetsgivaren vilket program de använder för sina intervjuer online. Oavsett om de använder Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype, Zoom eller något annat verktyg bör du bekanta dig med programmet i förväg och se till att det fungerar bra på din enhet. Det är till exempel en god idé att provringa en vän eller familjemedlem med programmet för att kontrollera att din mikrofon och webbkamera fungerar korrekt och att din internetanslutning ger en stabil ljud- och videokvalitet.

Glöm inte att fråga arbetsgivaren om formatet för intervjun. Det kan hända att arbetsgivaren föredrar att genomföra intervjun utan videofunktionen aktiverad.

Ha en reservplan

Tänk ut en reservplan ifall du skulle råka ut för tekniska problem på dagen för intervjun. Du kan till exempel ha en reservdator i närheten som testats för ändamålet, eller i förväg be intervjuaren om ett telefonnummer att använda om det inte skulle gå att koppla upp videosamtalet.

Var punktlig

Precis som vid anställningsintervjuer med fysisk närvaro är det bra att vara på plats cirka 10 minuter före avtalad tid.

Välj en bra plats

Välj en plats med naturligt ljus så att intervjuaren kan se dig ordentligt. Det som syns bakom dig är också viktigt. Se därför till att det ser ordningsamt ut och ta bort eventuella distraherande föremål.

Undvik distraherande inslag

Glöm inte att stänga av ljudet för inkommande meddelanden. Om du bor tillsammans med någon eller om du har husdjur, se till att de inte stör eller syns i bild.

Förbered dina svar

Tänk ut vanliga och relevanta intervjufrågor och förbered dina svar. Du kan också ha ditt cv och personliga brev till hands för snabb referens. Glöm inte att ha penna och papper till hands ifall du skulle behöva anteckna något.

Klä dig rätt

Klä dig på samma sätt som om det gällde en jobbintervju med fysisk närvaro. Det första intrycket är viktigt, så även om du sitter i ditt vardagsrum bör du se professionell ut.

Under intervjun

Lyssna noga

Vid samtal över internet kan det förekomma en viss fördröjning av ljudet, vilket gör att du riskerar att avbryta intervjuaren. Lyssna därför noga på det intervjuaren säger och vänta sedan några sekunder innan du svarar.

Tänk på kroppsspråket

Ha en upprätt hållning, var inte rädd för att le och engagera dig i samtalet med intervjuaren. Det är viktigt med ögonkontakt, så gör ditt bästa för att se intervjuaren ”i ögonen”. Med andra ord: titta in i webbkameran och inte på skärmen.

Efter intervjun

Skriv ett tackmejl

Precis som vid vanliga anställningsintervjuer bör du följa upp med ett tackmejl till intervjuaren. Det visar att du är hänsynsfull och tacksam för den möjlighet du fått.

Följ upp

Hos större företag kan rekryteringsprocessen dra ut på tiden, så var tålmodig. Det kan dock vara en bra idé att höra av sig efter en tid och visa intresse för jobbet och urvalsprocessen.

Vi hoppas att du får nytta av de här tipsen och önskar lycka till i jobbjakten!

 

Länkar:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsRekryteringstrenderUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.