Direct la conținutul principal
EURES
Știre17 aprilie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cum să vă faceți remarcat la un interviu de angajare online

Numărul de interviuri online este în creștere de când tot mai mulți oameni lucrează de acasă. Un interviu de angajare online poate fi o provocare, mai ales când este singurul lucru care stă în calea obținerii locului de muncă visat. Din fericire, EURES vă poate ajuta cu câteva sfaturi utile pentru a vă impresiona viitorul angajator și a vă prezenta în cea mai bună lumină „virtuală”.

How to stand out in an online job interview
Shutterstock

Înainte de interviu

Testați-vă dispozitivul

Mai întâi, trebuie să aflați care este instrumentul preferat al angajatorului. Fie că este Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype sau Zoom, asigurați-vă că știți să folosiți software-ul și că este compatibil cu dispozitivul dumneavoastră. Ar fi bine să încercați să aveți o convorbire de probă cu un prieten sau o rudă pentru a verifica microfonul și camera web și a vedea dacă conexiunea la internet permite o bună calitate audio/video.

Nu uitați să întrebați angajatorul despre modul în care se va desfășura interviul. S-ar putea să nu fie nevoie de transmisie video.

Faceți-vă un plan de rezervă

Faceți-vă un plan de rezervă în cazul în care aveți probleme tehnice în ziua interviului. Puteți avea la îndemână încă un dispozitiv deja testat sau îi puteți cere în prealabil intervievatorului un număr de telefon la care să-l puteți suna în cazul în care apar probleme tehnice.

Fiți punctual

Ca și la interviurile față în față, este bine să fiți cu 10 minute înainte.

Alegeți locul perfect

Alegeți un loc bun cu lumină naturală pentru ca intervievatorul să vă vadă clar. Fundalul este și el foarte important – faceți curățenie și înlăturați toate obiectele din spatele dumneavoastră care ar putea să distragă atenția intervievatorului.

Înlăturați factorii perturbatori

Nu uitați să dezactivați notificările de pe dispozitivul dumneavoastră. Dacă locuiți cu altcineva sau aveți un animal de companie, asigurați-vă că nu vă deranjează și că nu pot intra accidental în cadru.

Fiți pregătit

Pregătiți răspunsuri la cele mai frecvente întrebări puse la interviu. De asemenea, puteți avea la îndemână CV-ul și scrisoarea de intenție ca referințe rapide. Nu uitați să aveți la îndemână un pix și hârtie în cazul în care trebuie să luați notițe.

Îmbrăcați-vă pentru o reușită profesională

Îmbrăcați-vă ca și cum ați merge la un interviu față în față. Prima impresie este importantă și, de aceea, trebuie să aveți o ținută profesională chiar dacă sunteți în salonul de acasă.

În timpul interviului

Ascultați cu atenție

Interviurile online pot avea uneori un decalaj audio, ceea ce înseamnă că puteți întrerupe pe cineva fără să vreți. Pentru a evita acest lucru, ascultați-l cu atenție pe intervievator și așteptați câteva secunde înainte să vorbiți.

Fiți atent la limbajul corpului

Nu uitați să stați drept, să zâmbiți și să captați atenția intervievatorului. Contactul vizual este important, așa că faceți tot posibilul să-l priviți „în ochi” pe intervievator: adică uitați-vă la camera web și nu la ecran.

După interviu

Scrieți un e-mail de mulțumire

Ca la alte interviuri de angajare, trimiteți intervievatorului un e-mail de mulțumire. E-mailul arată că sunteți atent și recunoscător pentru șansa oferită.

Informați-vă despre stadiul procedurii

În companiile mari, procedura de recrutare poate fi de durată, așa că înarmați-vă cu răbdare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să vă interesați din când în când de stadiul procedurii, pentru a vă exprima astfel interesul față de postul vacant.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă fie utile și vă dorim mult succes în căutarea unui loc de muncă!

 

Linkuri conexe:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSugestii și sfaturiTendințe de recrutareTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.