Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2020. április 17.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Hogyan lehet jó benyomást kelteni egy online állásinterjún?

Mivel egyre többen dolgoznak otthonról, egyre nő a videointerjúk száma is. Az online állásinterjú nehézségeket okozhat, különösen akkor, ha már csak ez az egyetlen dolog választja el álmai állásától. Néhány tippel szeretnénk segíteni, hogyan keltsen jobb benyomást jövőbeli munkáltatójánál és a legjobb „virtuális fényben” jelenhessen meg.

How to stand out in an online job interview
Shutterstock

Az interjú előtt

Tesztelje le az eszközt

Először is meg kell egyeznie a munkáltatóval az általa előnyben részesített eszköz használatáról. Akár a Google Hangouts, a Microsoft Teams, a Skype vagy a Zoom alkalmazásról van szó, bizonyosodjon meg arról, hogy tudja használni a szoftvert, és hogy az kompatibilis az Ön eszközével. Jó ötlet, ha egy barátjával vagy családtagjával teszthívás keretében ellenőrzi mikrofonját és webkameráját, és hogy az Ön internetkapcsolata jó audio-/videominőséget biztosít-e.

Ne felejtse el megkérdezni a munkáltatót az interjú formátumáról. Előfordulhat, hogy videofelvételre nincs is szükség.

Legyen B terve

Rendelkezzen mentőtervvel arra az esetre, ha az interjú napján technikai problémák merülnének fel. Álljon a rendelkezésére egy másik tesztelt eszköz, vagy ha a technológia esetleg nem működne megfelelően, kérjen előzetesen telefonszámot az interjúztatótól.

Legyen pontos

A személyes interjúkhoz hasonlóan jó, ha 10 perccel korábban már elérhető.

Válassza ki a tökéletes helyzetet

Válasszon egy természetesen megvilágított megfelelő helyet, hogy az interjúztató jól láthassa Önt. A háttér is nagyon fontos – pakoljon el és távolítson el a háttérből minden olyan tárgyat, amely a kérdező számára zavaró lehet.

A zavaró körülmények kiküszöbölése

Ne felejtse el kikapcsolni az eszköz értesítéseit. Ha valaki mással él együtt, vagy háziállata van, győződjön meg róla, hogy nem zavarja meg Önt, és nem lép be véletlenül a kamera látóterébe.

Készüljön fel

Készüljön fel válaszokkal az interjúkon leggyakrabban feltett kérdésekre. Tartsa keze ügyében az önéletrajzát és kísérőlevelét, ha hivatkoznia kellene rá. Készítsen elő tollat és papírt, ha jegyzetelésre lenne szükség.

Öltözködés a siker záloga

Úgy öltözön fel, mintha személyes interjúra kerülne sor. Az első benyomások fontosak; lényeges a professzionális megjelenés még akkor is, ha a nappaliból beszél.

Az interjú alatt

Türelmesen hallgassa végig a kérdezőt

Az online interjúk során előfordulhatnak késések a hangban, így véletlenül is félbeszakíthatja az éppen beszélőt. Ennek elkerülésére, figyelmesen hallgassa meg az interjúztatót, és várjon pár pillanatot, mielőtt beszélni kezd.

Ügyeljen a testbeszédre

Ne feledje, hogy egyenesen üljön, mosolyodjon, és teremtsen kapcsolatot az interjúztatóval. A szemkontaktus fontos, ezért próbáljon az interjúztató szemébe nézni. Ez azt jelenti, hogy a képernyő helyett a webkamerába kell néznie.

Az interjú után

Írjon köszönő e-mailt

A többi állásinterjúhoz hasonlóan köszönje meg e-mailben az interjút. Ezzel azt mutatja, hogy becsüli és nagyra értékeli a lehetőséget.

Kövesse figyelemmel a folyamatot

A nagyvállalatok felvételi eljárása hosszú lehet, ezért legyen türelmes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene időnként nyomon követnie a folyamatot, kinyilvánítva érdeklődését az állás iránt.

Reméljük, hogy ezek a tippek hasznosnak bizonyultak, és sikeres állásvadászatot kívánunk!

 

Kapcsolódó linkek:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekToborzási trendekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.