Skip to main content
EURES
News article25 november 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Slik leverer du negative tilbakemeldinger til ansatte på en varsom måte

Det kan være utfordrende å levere negative tilbakemeldinger, men det er en viktig del av ledelsen og kan faktisk styrke forholdet med de ansatte hvis det gjøres på riktig måte. Les videre for å finne ut hvordan du kan oppnå dette.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Vis respekt

Gi alltid negative tilbakemeldinger privat, og sørg for å forbli rolig og empatisk. Lytt aktivt til dine ansattes synspunkter, reflekter oppriktig over hva de sier, og vurder svarene dine nøye før du snakker. Dette vil ikke bare gjøre dem mer mottakelige for kommentarene dine, men det vil også fremme den profesjonelle veksten til de ansatte; ettersom de vil føle seg i stand til å møte nye utfordringer i fremtiden uten redsel for ydmykelse eller konfrontasjon.

Vær direkte og ærlig, men ikke ufølsom

Selv om det kan føles lettere å dempe slaget ved å gi gode tilbakemeldinger for å motvirke det negative, er dette ikke produktivt på lang sikt. De ansatte kan få et falskt inntrykk av deres prestasjoner, noe som kan føre til forvirring og potensiell misnøye når dine positive kommentarer ikke gjenspeiles i deres medarbeidersamtaler eller jobbprogresjon. For å unngå dette, er det best å levere målrettede tilbakemeldinger, som er rettet mot spesifikke atferder eller milepæler. Ikke kom med vidtfavnende uttalelser eller overordnede vurderinger om en ansattes evner eller intensjoner, da dette kan få dem til å føle seg personlig angrepet.

Velg riktig timing

Gi negative tilbakemeldinger raskt og på et passende tidspunkt. Dette vil gi de ansatte muligheten til å iverksette umiddelbare tiltak for å endre deres tilnærming og unngå ytterligere problemer. Å vente for lenge kan dessuten gjøre kommentarene dine mindre virkningsfulle, ettersom de ansatte kan oppleve det som et uventet og urettferdig angrep, og distrahere dem fra det nåværende arbeidet.

Identifiser løsninger og sett realistiske mål

For å sikre at tilbakemeldingen din er konstruktiv og ikke bare kritisk, kan du hjelpe den ansatte med å identifisere løsninger på problemene du tar opp og sette realistiske og spesifikke mål for forbedring. Vær tydelig på hvorfor disse endringene er viktige, og hvordan de vil bidra til å forbedre deres generelle arbeidsprestasjon. Husk også på å sette en dato for oppfølging i fremdriften. Dette vil ikke bare bidra til å sikre kontinuerlig forbedring av de ansattes ytelse, men det vil også formidle at du er investert i deres karriereprogresjon.

Vil du ha flere råd om hvordan du holder dine ansatte fornøyde? Ta en titt på artikkelen vår om ‘Hvordan være en utmerket arbeidsgiver’.

 

Relevante lenker:

Hvordan være en utmerket arbeidsgiver

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tips
Relaterte seksjon(er)
Råd og tips
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.