Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak25. studenoga 2022.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako na obziran način pružati negativne povratne informacije zaposlenicima

Davanje negativnih povratnih informacija može biti neugodno, ali to je važan način upravljanja zaposlenicima i zapravo može ojačati vaš odnos ako se provodi na ispravan način. Pročitajte više o tome kako to možete postići.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Budite obzirni

Uvijek pružite negativne povratne informacije nasamo te ostanite smireni i suosjećajni. Aktivno saslušajte stajalište svojeg zaposlenika i iskreno razmislite o onom što govori te uzmite dovoljno vremena kako biste pažljivo razmislili o svojim odgovorima prije nego što ih izgovorite. Time će zaposlenici biti otvoreniji za vaše komentare, a doći će i do poticanja njihova profesionalnog rasta jer će se osjećati sposobnima za suočavanje s novim izazovima u budućnosti, bez straha od neugodnosti ili sukoba.

Budite izravni i iskreni, ali ne grubi

Iako je lakše ublažiti situaciju davanjem dobrih povratnih informacija kako biste neutralizirali one negativne, to dugoročno nije produktivno. Umjesto toga, vaši će zaposlenici steći pogrešnu predodžbu o svojoj uspješnosti, što ih može zbuniti i uzrujati ako se vaši pozitivni komentari ne održavaju u njihovim ocjenama ili napredovanju na radnom mjestu. Kako bi se to izbjeglo, navedite ciljane povratne informacije koje se odnose na određena ponašanja ili ključne etape. Nemojte davati opširne izjave ili sveobuhvatne procjene o sposobnosti ili namjerama zaposlenika jer bi to mogli shvatiti osobno.

Odaberite pravi trenutak

Negativne informacije pružite bez odgađanja i u odgovarajućem trenutku. Tako će vaši zaposlenici moći odmah djelovati kako bi prilagodili svoje ponašanje i izbjegli daljnje probleme. Osim toga, predugo čekanje moglo bi smanjiti učinak vaših komentara jer bi se zaposlenici mogli osjećati kao da ste ih nepravedno i neočekivano zaskočili, što ih može omesti u zadaćama koje trenutačno obavljaju.

Utvrdite rješenja i postavite dostižne ciljeve

Kako biste bili sigurni da su vaše povratne informacije konstruktivne, a ne samo kritične, pomozite svojem zaposleniku da pronađe rješenja za probleme koje ste istaknuli te postavite dostižne i konkretne ciljeve za poboljšanje u budućnosti. Jasno navedite zašto su te promjene važne i kako će pridonijeti poboljšanju njihove ukupne uspješnosti na radnom mjestu. Osim toga, obavezno odredite datum za praćenje napretka. To će pridonijeti ne samo stalnom poboljšanju uspješnosti vaših zaposlenika, nego će im pomoći i da osjećaju kako vam je stalo do njihova profesionalnog napredovanja.

Želite li više savjeta o tome kako očuvati zadovoljstvo zaposlenika? Pročitajte naš članak „Kako biti poželjan poslodavac”.

 

Korisne poveznice:

Kako biti poželjan poslodavac

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjeti
Povezani odjeljak(i)
Savjeti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.