Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli25. marraskuuta 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kielteistä palautetta fiksusti

Kielteisen palautteen antaminen voi olla vaikeaa, mutta se on tärkeä osa työntekijöiden johtamista. Se voi itse asiassa vahvistaa suhdettasi alaisiisi, jos annat palautteen oikealla tavalla. Lue alta vinkit onnistuneeseen palautekeskusteluun.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Ole asiallinen

Kielteinen palaute tulisi antaa aina kahden kesken rauhallisella ja empaattisella asenteella. Kuuntele aktiivisesti työntekijän näkemystä tilanteesta ja pohdi todella sitä, mitä hän sanoo. Mieti vastauksesi huolellisesti. Näin työntekijä suhtautuu huomioihin paremmin, ja palaute saa aikaan ammatillista kasvua, kun työntekijä kokee kykenevänsä vastaamaan tuleviin haasteisiin ilman pelkoa noloista tilanteista tai vastakkainasettelusta.

Ole suora ja rehellinen, älä epäreilu

Vaikka vaikeita asioita tekisi mieli pehmentää antamalla hyvää palautetta kielteisten huomioiden vastapainoksi, se ei ole pitkällä aikavälillä kannattavaa. Työntekijät voivat saada väärän kuvan suorituksistaan, mikä aiheuttaa sekaannusta ja mahdollisesti pahastumista, kun myönteiset kommentit eivät näy työssä suoriutumisen kirjallisissa arvioinneissa tai uralla etenemisessä. Tämä vältetään antamalla kohdennettua palautetta, joka koskee tiettyjä toimintatapoja tai välitavoitteita. Älä esitä yleistäviä väitteitä työntekijän kyvyistä tai aikomuksista tai tuomitse niitä, koska tämä voi saada hänet tuntemaan itsensä maalitauluksi.

Valitse ajoitus oikein

Anna kielteinen palaute viipymättä ja sopivana ajankohtana. Näin työntekijä voi saman tien mukauttaa toimintamallejaan ja välttää lisäongelmia. Lisäksi liian pitkä viive saattaa vähentää huomautuksen vaikutusta, sillä työntekijä saattaa kokea sen epäreiluna ja odottamattomana hyökkäyksenä, mikä voi vaikuttaa kielteisesti parhaillaan työn alla oleviin tehtäviin.

Ehdota ratkaisuja ja aseta realistisia tavoitteita

Jotta palautteesi on rakentavaa eikä vain moitteita, auta työntekijää löytämään ratkaisuja keskustelun aiheena olleisiin asioihin ja asettamaan realistiset ja täsmälliset tavoitteet, joihin pyrkiä. Tee selväksi, miksi nämä muutokset ovat tärkeitä ja miten ne auttavat parantamaan työntekijän työsuoritusta. Lisäksi on syytä määrittää ajankohta, johon asti edistymistä seurataan. Tämä auttaa varmistamaan työntekijän toimintatapojen paranemisen jatkuvuuden ja osoittaa, että olet kiinnostunut hänen urakehityksestään.

Haluatko lisää neuvoja työntekijöiden tyytyväisyyden parantamiseen? Lue artikkelimme Miten tulla erinomaiseksi työnantajaksi.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Miten tulla erinomaiseksi työnantajaksi

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Vinkkejä
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.