Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice22. oktober 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako se varno preseliti zaradi dela med pandemijo bolezni COVID-19?

Preselitev zaradi dela je v vsakem primeru lahko težavna, zaradi pandemije bolezni COVID-19 pa je postala še bolj zapletena. Zdaj je bolj kot kdaj koli nujno, da smo dobro obveščeni in seznanjeni, preden začnemo pakirati. Pripravili smo štiri pomembne nasvete, kako se varno preseliti zaradi dela med pandemijo bolezni COVID-19.

How to relocate for a job safely in COVID-19 times
EURES

Pozanimajte se

Pri preselitvi med pandemijo bolezni COVID-19 je najpomembneje vedeti, kako varno prispeti na svojo destinacijo. Zato se morate pozanimati, ali država ali regija prišlekom dovoljuje vstop, ali obstajajo kakšne zahteve glede karantene, ki bodo veljale za vas, in katere varnostne ukrepe boste morali upoštevati. Če ne boste poznali lokalnih predpisov, ne boste le ogrozili varnosti sebe in svoje družine, temveč vam lahko izrečejo tudi denarno kazen.

Med pandemijo bolezni COVID-19 je pomembno vedeti, kateri varnostni ukrepi se izvajajo na vaši destinaciji. Spletišči Tvoja Evropa in Eurodesk ter spletna stran Evropske komisije Potovanje med koronavirusno pandemijo vsebujejo koristne nasvete o potovanju in nacionalnih aplikacijah za sledenje stikom. Še eno uporabno spletno orodje je platforma Re-open EU, ki vsebuje najnovejše informacije o različnih pogojih in omejitvah, ki veljajo po Evropi. Na tem interaktivnem spletišču dobite informacije o vseh veljavnih omejitvah vstopa ter najnovejša lokalna navodila o potovanju, varnostnih ukrepih in morebitnih tveganjih za zdravje.

Z delodajalcem se pogovorite o razpoložljivi podpori

Če potrebujete nasvete glede pravnih ali upravnih vidikov selitve, se lahko obrnete na lokalnega Euresovega svetovalca, ki vam bo z veseljem individualno pomagal. Če boste svojemu delodajalcu že pred preselitvijo postavili pomembna vprašanja, boste vedeli, kakšno podporo lahko pričakujete med vključevanjem v novo okolje. Med pandemijo bolezni COVID-19 morda ne boste mogli delati v pisarni ali pa boste imeli težave s potjo na delo. Vprašajte delodajalca, kaj bi se zgodilo v teh primerih. Pozanimajte se, ali boste doma dobili ustrezno opremo, če zaradi pandemije ne boste mogli v pisarno, kakšno politiko dela od doma in prožnih ureditev dela ima podjetje ter kakšne ukrepe je sprejelo v odziv na pandemijo.

Poiščite podjetja z varnimi praksami

Podjetja po vsem svetu zaradi pandemije spreminjajo način poslovanja. Nekatera so se popolnoma zaprla, druga so spremenila delovni čas ter uvedla nova pravila in predpise. Če boste za pomoč pri preselitvi najeli selitveni servis, preverite, ali ta uporablja varne postopke, kot sta brezstična selitev in osebna zaščitna oprema.

Spremljajte najnovejše informacije vse do trenutka selitve

Za pandemijo bolezni COVID-19 je značilno, da se stanje hitro spreminja, zato je težje vedeti, kaj lahko pričakujete med potovanjem. Neprijetnim presenečenjem med preselitvijo se je najbolje izogniti tako, da dejavno spremljate novosti. Priporočamo, da redno preverjate spletišča s potovalnimi informacijami, kot je Re-open EU, saj se redno posodabljajo z najnovejšimi navodili iz vsake države. Najnovejše informacije lahko dobivate tudi tako, da z vklopom obvestil v novičarskih aplikacijah na svojem pametnem telefonu pozorno spremljate nacionalne novice svoje destinacije. Tako boste z najnovejšimi pomembnimi novicami, vključno s spremembami lokalnih navodil, seznanjeni takoj po objavi in boste lahko načrtovali svojo selitev v skladu z njimi.

Več nasvetov o načrtovanju potovanja v teh negotovih časih je na voljo v našem članku Pet stvari, ki jih morate upoštevati pri potovanju med pandemijo bolezni COVID-19.

 

Sorodne povezave:

Re-open EU

Tvoja Evropa

Eurodesk

Potovanje med koronavirusno pandemijo

Pet stvari, ki jih morate upoštevati pri potovanju med pandemijo bolezni COVID-19

 

Več informacij:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zbirka orodij EU za mobilnostNamigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnosti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.