Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel22 oktober 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Veilig verhuizen voor een baan in deze tijd van COVID-19

Verhuizen voor een baan is sowieso al niet makkelijk, en dit is er niet beter op geworden sinds de COVID-19-pandemie. We moeten ons nu meer dan ooit goed informeren voordat we onze koffers pakken. Hier zijn onze vier belangrijkste tips om veilig te verhuizen voor een baan in deze tijd van COVID-19 .

How to relocate for a job safely in COVID-19 times
EURES

Informeer uzelf goed

Het belangrijkste wat u moet weten wanneer u in deze tijd van COVID-19  verhuist, is hoe u veilig op uw nieuwe bestemming kunt komen. Het gaat onder meer om de vraag of u als ‘nieuweling’ binnen mag komen in het land of de regio, of er quarantainevoorschriften zijn die gevolgen hebben voor u en welke veiligheidsmaatregelen u in acht moet nemen. Als u niet op de hoogte bent van de lokale regels, kan dat niet alleen uw veiligheid en de veiligheid van uw gezin in gevaar brengen, maar zelfs ook tot een boete leiden.

In deze tijd van COVID-19  is het belangrijk te weten welke veiligheidsmaatregelen er gelden op uw bestemming . Op Uw Europa, Eurodesk en de website van de Europese Commissie Reizen en corona zijn nuttige adviezen te vinden over apps voor reizen en nationale contactopsporing. Re-open EU is een ander nuttig online-instrument met actuele informatie over de verschillende voorwaarden en beperkingen in Europa. De interactieve website informeert u over de huidige inreisbeperkingen en de meest recente lokale richtsnoeren over reizen, veiligheidsmaatregelen en mogelijke gezondheidsrisico’s.

Praat met uw werkgever over beschikbare ondersteuning

Als u advies nodig hebt over juridische of administratieve aspecten van uw verhuizing, kunt u ook contact opnemen met uw plaatselijke EURES-adviseur, die u graag persoonlijke ondersteuning biedt. Door uw werkgever belangrijke vragen te stellen vóór uw verhuizing komt u te weten op welke ondersteuning u kunt rekenen als u zich elders gaat vestigen. In deze tijd van COVID-19 kunt u misschien niet (vooraf) naar uw werkplek toe of is het reizen naar uw werk wellicht problematisch. Vraag uw werkgever wat er in die situaties gebeurt. Ga na of u thuis de juiste apparatuur zou krijgen als u vanwege de pandemie niet naar kantoor kunt, wat het bedrijfsbeleid voor thuiswerken en flexibel werken is en welke maatregelen het bedrijf heeft genomen in verband met de pandemie.

Kies een verhuisbedrijf met veilige praktijken

Overal ter wereld zijn bedrijven anders gaan werken als gevolg van de pandemie. Terwijl sommige de poorten helemaal hebben gesloten, hebben andere hun werktijden aangepast en nieuwe regels en voorschriften ingevoerd. Als u voor uw verhuizing een verhuisbedrijf inschakelt, moet u nagaan of het veilige procedures toepast, zoals contactloos verhuizen en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Houd tot het moment van verhuizing steeds de laatste ontwikkelingen in de gaten

Wat vooral opvalt aan COVID-19, is dat de situatie voortdurend verandert. Het is daarom lastig in te schatten wat je precies kunt verwachten tijdens het reizen. De beste manier om onaangename verrassingen tijdens uw verhuizing te voorkomen, is actief op de hoogte blijven. We raden aan om reiswebsites zoals Re-open EU regelmatig te raadplegen, aangezien die voortdurend worden bijgewerkt met de meest recente richtsnoeren van elk land. U kunt ook op de hoogte blijven door het nationale nieuws op uw plek van bestemming op de voet te volgen, waarvoor u bijvoorbeeld meldingen van nieuwsapps op uw smartphone kunt inschakelen. Zo kunt u het allerlaatste nieuws bekijken, inclusief wijzigingen in de lokale richtsnoeren meteen als die bekend zijn gemaakt, en uw verhuizing daar eventueel op aanpassen.

Zie voor meer advies over de planning van uw reis in deze onzekere tijden onze Vijf belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het reizen in tijden van COVID-19.

 

Links:

Re-open EU

Uw Europa

Eurodesk

Reizen en corona

Vijf belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het reizen in tijden van COVID-19

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EU-toolbox voor mobiliteitHints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.