Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice4. december 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako se pripraviti na selitev v tujino?

Čeprav je lahko selitev v tujino zaradi dela odlična odločitev na vaši poklicni poti, je lahko tudi zastrašujoča. Odločili ste se in sprejeli zaposlitev, toda zdaj ni čas, da se prepustite navdušenju. Poskrbeti morate namreč še za veliko stvari in pri tem vam lahko priskoči na pomoč EURES.

How to prepare for your move abroad
EURES

Omejitve potovanj zaradi pandemije covida-19

Preden začnete načrtovati potovanje, preverite, ali vaša država in država, v katero želite potovati, omogočata mednarodna potovanja. Svojega delodajalca obvestite, če imate kakršne koli pomisleke glede potovanja v tujino. Lahko vam svetuje, da delo opravljate od doma, dokler se omejitve ne sprostijo. Za najnovejše informacije o potovanjih po Evropi si oglejte platformo Re-open EU.

Vizumi, potni listi in delovna dovoljenja

EU zagotavlja prosto gibanje svojih državljanov, kar pomeni, da lahko državljani EU prebivajo in delajo v kateri koli državi članici ali državi Evropskega gospodarskega prostora (Islandiji, Lihtenštajnu in na Norveškem). Vendar pa lahko za državljane Hrvaške in državljane tretjih držav veljajo nekatere omejitve, tako da preverite zahteve države gostiteljice.

Ne pozabite preveriti, katero vrsto osebnega dokumenta potrebujete za svoje potovanje: morda potrebujete potni list, vizum ali pa zadostuje že osebna izkaznica – vse je odvisno od tega, od kod in kam potujete. Vaš potovalni dokument mora biti veljaven še vsaj šest mesecev.

Če ste državljan(-ka) Združenega kraljestva ali razmišljate o selitvi tja, preučite ta vprašanja in odgovore o pravicah državljanov EU in Združenega kraljestva ter preberite informacije in smernice vlade Združenega kraljestva v zvezi z brexitom.

Številka socialnega zavarovanja

V nekaterih državah je treba pridobiti številko socialnega zavarovanja ali svoje bivanje prijaviti pri javnih organih. To je lahko pomembno za dostop do osnovnih storitev, kot je zdravstveno varstvo, in se lahko zakonsko zahteva za opravljanje dela. V nekaterih državah lahko to uredite celo vnaprej.

Če ste državljan(-ka) EU, lahko pridobite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Tako se vam ne bo treba preveč obremenjevati glede zdravstvenega varstva, dokler ne uredite vseh dokumentov.

Bivanje

Danes si lahko na internetu zlahka najdete in uredite bivališče na daljavo. Pobrskajte po spletu in si oglejte, katera spletna mesta za posredovanje nepremičnin so v državi gostiteljici najbolj priljubljena. Morda ne boste našli popolnega stanovanja, vendar je najpomembneje, da imate ob prihodu zagotovljeno varno bivališče. Ko se boste ustalili, si lahko poiščete kaj boljšega.

Bodite pozorni na morebitne prevare in ne pozabite – pazite se najemodajalcev, ki od vas zahtevajo, da jim vnaprej nakažete denar prek storitve Western Union ali MoneyGram.

Jezik

V številnih krajih po Evropi sicer zadostuje, da govorite angleško, vendar v nekaterih evropskih državah znanje angleščine ni dovolj. V nekaterih državah so na voljo brezplačni ali cenovno ugodni tečaji za tujce, o čemer se lahko pozanimate vnaprej, jezika pa se lahko začnete učiti že od doma s pomočjo kakšnega od mnogih brezplačnih spletnih orodij za učenje jezikov.

Bančništvo

Urejanje bančnega računa morda ni najzanimivejša stvar na svetu, vendar je to pomemben del začetka nove zaposlitve v tujini. V nekaterih državah je odprtje bančnega računa lahko težavnejše kot pridobitev številke socialnega zavarovanja, zato se pozanimajte, katere dokumente potrebujete za to. Za tujce so morda priporočljive določene banke ali računi.

Prihranki

Selitev v tujino povzroči veliko stroškov – od stroškov za pot do plačila vsaj enomesečne najemnine in vplačila varščine. Morda boste morali kupiti tudi druge stvari, kot je posteljnina ali celo pohištvo. Na številnih delovnih mestih boste morda prvo plačo prejeli šele čez en mesec ali celo pozneje, zato se pozanimajte, kdaj boste dobili plačo in prihranite dovolj denarja, da boste lahko shajali med tem časom.

Če imate vprašanja o selitvi v tujino zaradi dela, si oglejte razdelek Življenje in delo na Euresovem spletišču in se za pomoč obrnite na  svetovalca EURES v svoji državi.

 

Sorodne povezave:

Prehodno obdobje za izstop Združenega kraljestva iz EU

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Brezplačna orodja za učenje jezikov vam pomagajo različne spretnosti in veščine izpopolnjevati od doma

Prosto gibanje – državljani EU

Življenje in delo

Vprašanja in odgovori – pravice državljanov EU in Združenega kraljestva, kot so navedene v sporazumu o izstopu

Re-open EU

Iskanje svetovalcev EURES

Delovna dovoljenja

 

Več informacij:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.