Restricțiile de călătorie cauzate de pandemia de COVID-19
Înainte să vă planificați călătoria, interesați-vă dacă țara dumneavoastră și țara de destinație permit deplasările internaționale. Anunțați-vă angajatorul dacă vă îngrijorează prospectul de a călători în străinătate – acesta v-ar putea sfătui să lucrați de acasă până la ridicarea restricțiilor. Pentru a obține informații de ultimă oră despre călătoriile în Europa, consultați platforma Re-open EU.
Vize, pașapoarte și permise de muncă
Uniunea Europeană garantează libera circulație a cetățenilor săi, ceea ce înseamnă că cetățenii UE pot alege să locuiască și să muncească în oricare dintre statele membre ale UE și țările Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Totuși, se pot aplica unele restricții în cazul cetățenilor din Croația și al celor din afara UE, motiv pentru care se recomandă să vă informați despre cerințele țării-gazdă.
Nu uitați să verificați ce tip de document de identitate vă trebuie pentru călătorie: puteți avea nevoie de un pașaport internațional, de o viză sau doar de o carte de identitate – totul depinde de locul de origine și cel de destinație. De asemenea, documentul de călătorie pe care îl folosiți trebuie să fie valabil cel puțin încă șase luni.
Dacă sunteți cetățean al Regatului Unit sau intenționați să vă mutați acolo, vă recomandăm să parcurgeți aceste întrebări și răspunsuri cu privire la drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit și să citiți informațiile și îndrumările guvernului Regatului Unit cu privire la Brexit.
Numărul de asigurare socială
În unele țări ar putea fi necesar să obțineți un număr de asigurare socială sau să vă înregistrați reședința la autoritățile locale. Acest lucru poate fi important pentru a avea acces la servicii esențiale cum este cel al asistenței medicale și poate reprezenta o cerință legală pentru desfășurarea unei activități profesionale. Unele țări vă permit chiar să faceți acest lucru înainte de angajare.
Dacă sunteți cetățean al UE, ați putea să primiți gratuit un card european de asigurări sociale de sănătate. Acesta vă va oferi o anumită liniște sufletească în ceea ce privește asistența medicală până la încheierea tuturor formalităților legate de documente.
Cazarea
În zilele noastre, internetul facilitează găsirea și realizarea de la distanță a aranjamentelor legate de cazare. Interesați-vă online care sunt cele mai populare site-uri pentru găsirea unei locuințe din țara-gazdă. Poate că nu veți găsi locul perfect, dar cel mai important lucru este să aveți cazarea asigurată la sosire. Odată instalat(ă), veți putea să vă căutați o locuință mai bună.
Aveți în permanență grijă la escrocherii și nu uitați – fiți precaut(ă) dacă proprietarii vă cer să le trimiteți bani în avans prin Western Union sau MoneyGram.
Limba
În multe locuri din Europa vă puteți descurca vorbind engleză, dar sunt și multe țări europene în care limba engleză nu este suficientă. Unele țări oferă expatriaților cursuri de limbă gratuite sau la prețuri accesibile, pe care le puteți căuta din timp, dar puteți începe să învățați limba chiar de acasă, apelând la unul din numeroasele instrumente gratuite de învățare a limbilor străine disponibile online.
Contul bancar
Poate că formalitățile legate de contul bancar nu sunt cel mai captivant lucru din lume, însă sunt importante pentru începerea activității la un nou loc de muncă în străinătate. În unele țări, deschiderea unui cont bancar poate fi mai dificilă decât obținerea numărului de asigurare socială, de aceea este important să vă informați despre tipul documentelor pe care trebuie să le aveți. Pot exista anumite bănci sau tipuri de conturi recomandate expatriaților.
Economiile
Mutarea în străinătate implică o mulțime de costuri – de la costurile de călătorie la necesitatea de a plăti minimum o lună de chirie și de a depune o garanție în avans. S-ar putea să trebuiască să cumpărați și alte articole, precum lenjerie de pat sau chiar mobilier. În cazul multor locuri de muncă poate fi necesar să așteptați până la o lună sau chiar mai mult înainte de a primi primul salariu, de aceea se recomandă să aflați din timp când veți fi plătit(ă) și să economisiți suficient pentru a nu rămâne fără bani până atunci.
Dacă aveți întrebări despre mutarea în străinătate în scop profesional, consultați secțiunea EURES Condiții de viață și de muncă și nu ezitați să luați legătura cu consilierul EURES local pentru asistență.
Linkuri conexe:
Perioada de tranziție după Brexit
Cardul european de asigurări sociale de sănătate
Libera circulație – cetățenii UE
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 4 decembrie 2020
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Sugestii și sfaturi
- Tineret
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles