Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak4. prosinca 2020.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Kako se pripremiti za preseljenje u inozemstvo

Preseljenje u inozemstvo radi posla može biti sjajno za vašu karijeru, ali i zastrašujuće osobno iskustvo. Donijeli ste odluku i prihvatili posao, ali nemojte sada dopustiti da vas obuzme trenutačno uzbuđenje. Trebate još dosta toga isplanirati, a EURES vam u tome može pomoći.

How to prepare for your move abroad
EURES

Ograničenja putovanja zbog COVID-a 19

Prije nego što počnete planirati bilo kakvo putovanje, provjerite jesu li međunarodna putovanja dopuštena u vašoj matičnoj odnosno odredišnoj zemlji. Ako imate bilo kakvih razloga za zabrinutost zbog putovanja u inozemstvo, obavijestite o tome svojeg poslodavca. Možda će vam preporučiti da radite od kuće dok se ograničenja ne ukinu. Najaktualnije informacije o putovanjima unutar Europe možete pronaći na platformi Re-open EU.

Vize, putovnice i radne dozvole

EU jamči slobodno kretanje svim svojim građanima, što znači da državljani EU-a mogu živjeti i raditi u bilo kojoj državi članici ili zemlji unutar Europskog gospodarskog prostora (Island, Lihtenštajn i Norveška). Međutim, mogu postojati neka ograničenja za državljane Hrvatske, kao i zemalja izvan EU-a. Stoga svakako provjerite uvjete u državi domaćinu.

Ne zaboravite provjeriti koja vam je vrsta osobne isprave potrebna za putovanje. Možda trebate putovnicu, vizu ili samo osobnu iskaznicu. Sve to ovisi o vašoj zemlji podrijetla i odredištu. Osim toga, vaša putna isprava treba biti valjana barem još šest mjeseci.

Ako ste građanin UK-a ili razmišljate o preseljenju u UK, svakako pročitajte ova pitanja i odgovore o pravima građana EU-a i UK-a kao i informacije i smjernice koje je objavila vlada UK-a o temi Brexita.

Broj socijalnog osiguranja

U nekim zemljama možda ćete morati ishoditi broj socijalnog osiguranja ili prijaviti svoj boravak kod lokalnih vlasti. To bi moglo biti važno za pristupanje osnovnim uslugama, kao što je zdravstvena zaštita, a može biti i zakonski uvjet za zasnivanje radnog odnosa. Neke zemlje čak vam omogućuju da to učinite unaprijed.

Ako ste državljanin EU-a, možda možete pribaviti besplatnu europsku karticu zdravstvenog osiguranja. To će vam pružiti određenu sigurnost u pogledu zdravstvene zaštite dok ne riješite pitanje svojih osobnih sprava.

Smještaj

Zahvaljujući internetu danas je lako na daljinu pronaći i dogovoriti smještaj. Pronađite na internetu najpopularnija mrežna mjesta s ponudom smještaja u zemlji domaćinu. Možda to neće biti savršeno mjesto, ali najvažnije je da imate nešto na raspolaganju kad stignete u zemlju. Kad se smjestite, možete potražiti bolji stambeni prostor.

Uvijek se čuvajte prevaranata i budite oprezni sa stanodavcima koji od vas traže da im novac pošaljete unaprijed putem servisa Western Union ili MoneyGram.

Jezik

Na mnogim mjestima u Europi možete se snaći na engleskom, ali ima i europskih zemalja u kojima engleski nije dovoljan. Neke zemlje nude besplatne ili povoljne jezične tečajeve za strance, o čemu se možete informirati unaprijed. Isto tako, jezik možete početi učiti i kod kuće pomoću nekog od mnogobrojnih besplatnih internetskih alata za učenje jezika.

Bankarstvo

Otvaranje bankovnog računa možda nije osobito uzbudljivo, ali važno je svima koji započinju novi posao u inozemstvu. U nekim zemljama otvaranje bankovnog računa može biti teže od dobivanja broja socijalnog osiguranja, stoga provjerite koje su vam isprave za to potrebne. Možda se preporučuju određene banke ili vrste računa za strance.

Ušteđevina

Preseljenje u inozemstvo povezano je sa znatnim troškovima, od troškova putovanja do obveze plaćanja unaprijed barem jedne mjesečne najamnine za stan i jamstvenog pologa. Možda ćete trebati kupiti i druge stvari, kao što su posteljina ili čak namještaj. Na nekim radnim mjestima ponekad se mora čekati i do mjesec dana ili duže do isplate prve plaće, stoga se svakako raspitajte o tome kada ćete primiti plaću i uštedite dovoljno novca da biste premostili to razdoblje.

Imate li bilo kakvih pitanja o preseljenju u inozemstvo radi posla, potražite informacije u rubrici Život i rad na portalu EURES-a odnosno obratite se savjetniku EURES-a u svojoj zemlji za pomoć.

 

Korisne poveznice:

Prijelazno razdoblje Brexita

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Besplatni alati za učenje jezika koji vam pomažu usavršiti vještine od kuće

Slobodno kretanje – državljani EU-a

Život i rad

Pitanja i odgovori – prava građana EU-a i UK-a utvrđena u Sporazumu o povlačenju

Re-open EU

Pretraživanje EURES-ovih savjetnika

Radne dozvole

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Savjeti
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.