Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия21 Aвгуст 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да подготвите автобиографията си за търсене на работа след пандемията от COVID-19

Светът се възстановява от COVID-19, а работодателите ще търсят определени умения при наемането на нови кандидати. Преди да подготвите автобиографията си за търсене на следващата си работа, прочетете нашите пет най-важни съвета, които ще ви помогнат да привлечете вниманието.

How to prepare your CV for a job search after COVID-19
EURES

Посочете различни цифрови умения

Колкото повече цифрови умения имате, толкова по-добре! Предприятията по света преминаха към дистанционна работа почти изведнъж, за да защитят служителите си от COVID-19. Те разчитаха на технологиите повече от всякога и не се очаква това да се промени след пандемията. Колкото повече цифрови умения имате, толкова по-вероятно е да успеете в търсенето на работа. Работодателите ще ценят опита от работа както с нови онлайн инструменти, така и с традиционния Microsoft 365. Уверете се, че знаете как да споделяте своя екран, и се запознайте с популярните инструменти за съвместна работа онлайн, например Microsoft Teams и Zoom.

Поставете акцент върху способността си да проявявате гъвкавост

Предприятията трябваше да проявят гъвкавост, за да оцелеят по време на пандемията. За много кратък период те въведоха нови методи на работа. Някои предприятия спряха производството на обичайния си асортимент и започнаха да произвеждат други продукти в отговор на новото търсене, например маски за лице и дезинфектанти за ръце. Тяхната гъвкавост им позволи да се задържат на пазара. Тъй като много предприятия трябваше да се променят, те ще търсят хора, които могат да се приспособяват при необходимост. Те ще се нуждаят от хора, които могат да учат нови умения, да се справят с предизвикателства и да са отворени към различни работни среди.
 

Демонстрирайте добра комуникация

С нарастването на популярността на дистанционната работа пряката комуникация става по-рядко явление. Поради увеличаващите се възможности за гъвкава работа добрите умения за комуникация са от съществено значение. Важно е да демонстрирате отлична комуникация на всеки етап от процеса на кандидатстване, като се започне от автобиографията. Вашите умения и качества следва да са представени по ясен и официален начин. Автобиографията ви е идеалното място да посочите използваните от вас средства за комуникация, включително онлайн инструменти. Ако имате опит от използването на инструменти за онлайн комуникация, не забравяйте да го включите!

Покажете емоционална интелигентност

С нарастването на дистанционната работа значението на емоционалната интелигентност също се увеличава. Необходимо е да можете да контролирате емоциите си и да се мотивирате (а понякога да мотивирате и останалите), когато сте извън офиса и далеч от колегите. Демонстрирането, че умеете да създавате връзки и да подкрепяте екипа, докато работите дистанционно, е голямо предимство!

Докажете, че можете да мислите критично

Пандемията от COVID-19 ни научи, че притежаването на критично мислене е ключово умение. Във времена на несигурност хората, които мислят критично, са се доказали като ценни служители, намирайки решения за неочаквани трудности. Дори в непредвидени ситуации е важно да не се поддавате на паника и да вземате рационални решения.

Това са нашите пет най-важни съвета как да подготвите автобиографията си за търсене на работа след пандемията от COVID-19. За повече съвети относно дистанционната работа вижте нашата статия „Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома“.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Microsoft 365

Microsoft Teams

Zoom

Как да бъдете продуктивни, когато работите от дома

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиДни/събития на работаМладост
Свързан раздел(и)
Помощ и съдействие
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.