Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel15 juli 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så håller du lyckade jobbintervjuer online

Covid-19 har tvingat många arbetsgivare att börja använda videosamtal för att hålla sina jobbintervjuer. För den som inte vet hur det går till kan det vara utmanande att hantera den sociala interaktionen och de tekniska aspekterna på samma gång. Här är våra tips för att hålla en lyckad jobbintervju online.

How to organise a successful online job interview
Unsplash

1.Sätt upp en rutin och kommunicera den tydligt

Se till att det finns en rutin för onlineintervjuer och att den kommunicerats på ett tydligt sätt till alla i rekryteringsteamet samt till de sökande som kallas till intervju. Rutinen kan till exempel innehålla ett gemensamt personaldokument med information om viktiga förändringar när jobbintervjuer sker online eller en anmärkning i platsannonsen om att intervjuerna för tjänsten sker via nätet. Några grundläggande tips inför intervjun kan också komma väl till pass, till exempel att sätta telefonen på ljudlöst och stänga av aviseringar på datorn samt att tänka på icke-verbala signaler (ögonkontakt via kameran, ansiktsuttryck osv.). Genom att dokumentera och kommunicera processen på det här sättet kan man undvika oklarheter och problem för både intervjuaren och de sökande som blir intervjuade.

2.Skicka steg-för-steg-anvisningar till de sökande

Skicka stegvisa anvisningar i god tid inför onlineintervjun till de sökande. Med tanke på att det finns många videokonferensplattformar kan det till exempel hända att vissa sökande inte är bekanta med just ditt företags verktyg. Informera om eventuell programvara som de kan behöva ladda ner samt eventuellt användarnamn och lösenord. Det kan också vara ett bra tillfälle att informera om ditt teams förväntningar inför intervjun. Kommer exempelvis de som håller intervjuerna att be om arbetsprov eller be sökandena att göra ett skriftligt prov? Vilken tid börjar och slutar intervjun och vem kommer att hålla i den?

Det kan vara en bra idé att be de sökande att ansluta sig till intervjun några minuter i förväg för att se till att allt fungerar som det ska. För säkerhets skull kan du också lämna ett telefonnummer där de sökande kan nå dig, och be dem att göra detsamma.

3.Övning

Uppmuntra de som ska hålla i intervjuerna att göra en testintervju med en kollega som förberedelse. Uppkopplingsproblem kan ge en dålig bild av företaget. De som ska genomföra intervjuerna bör därför se till att de känner sig bekväma med tekniken för att hinna identifiera och lösa eventuella problem. I detta ingår att kontrollera att datorns mikrofon, webbkamera, ljud och internetuppkoppling fungerar korrekt.

4.Uppföljning

Följ upp varje onlineintervju genom att skicka ett meddelande till den sökande och tacka för hennes eller hans tid. Du kanske också vill ha feedback om intervjun: vad fungerade bra och vad kan göras bättre? På så sätt kan du ge framtida sökande en bättre upplevelse.

Om det är relevant, informera de sökande om nästa steg, dvs. när de kan förvänta sig att få veta om de gått vidare och om det kommer att ske fler intervjuer, bedömningar eller kontroller.

Vi hoppas att de här tipsen ska hjälpa dig att hålla bättre intervjuer online.

Fler råd om hur man kan hantera arbetsrelaterade effekter av pandemin finns i artikeln De sju bästa tipsen för att gå tillbaka till kontoret utan oro.

 

Länkar:

De sju bästa tipsen för att gå tillbaka till kontoret utan oro

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrender
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.