Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel1 september 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Hoe kunt u werknemers motiveren die naar het werk terugkeren na COVID-19?

De pandemie heeft bedrijven en vooral werknemers hard getroffen. Door baanonzekerheid, regelingen voor tijdelijke werkloosheid en gezondheidsproblemen is de motivatie van duizenden werknemers in Europa gedaald. We hebben enkele tips voor werkgevers om het moreel van hun werknemers op te krikken.

How to motivate employees returning to work after COVID-19
Unsplash

Meet de motivatie van uw werknemers met behulp van een enquête

Oog hebben voor de geestelijke gezondheid van uw werknemers is cruciaal voor een productief en gemotiveerd personeel. Veel werknemers melden dat ze bang zijn om terug te gaan naar het werk. Deze angst wordt ingegeven door stress als gevolg van de pandemie. Sommige werknemers zijn wellicht persoonlijk getroffen door COVID-19. Anderen vinden de terugkeer naar kantoor, na maanden zelfisolatie, mogelijk stressvol.

Daarom is het een goed idee om deze emoties te peilen en na te gaan of er bij het personeel bezorgdheid of ongerustheid heerst over de terugkeer naar het werk. Voor een duidelijker beeld kan deze enquête ook worden aangevuld met een-op-eengesprekken. Op basis van de resultaten kunt u doelen stellen die aansluiten bij de capaciteiten van de werknemers. Zo kunt u voorkomen dat hun motivatie verder daalt.

Stel doelen vast voor de korte termijn

De vaccinatiecijfers stijgen, maar bedrijven mogen niet uit het oog verliezen dat Europa zich noch steeds in een noodtoestand bevindt vanwege de pandemie. Aangezien de situatie van de ene op de andere dag kan veranderen, is het van belang dat werkgevers kortetermijndoelen stellen voor hun personeel (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal).

Deze aanpak heeft twee voordelen. Door het stellen van kortetermijndoelen voor uw werknemers zorgt u er allereerst voor dat uw bedrijf flexibel blijft en zich snel aan onverwachte veranderingen kan aanpassen. Ten tweede kunnen werknemers zo resultaten behalen en sneller erkenning krijgen. Een dergelijke “snelle winst” kan het moreel en de motivatie van uw personeelsleden positief beïnvloeden. Hierdoor krijgen ze vertrouwen in hun eigen kunnen.

Stel kleine en realistische stretchdoelen vast

Een stretchdoel is een aanvullend doel voor uw werknemers voor het geval dat zij de verwachtingen overtreffen. Hoewel dit een geweldige manier is om uw bedrijf productief te houden, doet u er goed aan uw personeel na de terugkeer op kantoor niet meteen met meerdere ambitieuze stretchdoelen te belasten. Doe het stap voor stap en stel realistische stretchdoelen om een snelle burn-out te voorkomen. Zodra werknemers aan hun werklast gewend zijn, kunt u de lat geleidelijk hoger leggen.

Verbeter het moreel met gemeenschappelijke doelen

Werknemers betrekken bij het bepalen van hun eigen doelen is belangrijker dan ooit. Door uw teamleden te betrekken bij het stellen van doelen voor henzelf, kunt u hun inzet vergroten. Hierdoor biedt u ook meer transparantie als werkgever.

Naast het betrekken van het team bij de vaststelling van doelen, kunt u ook gemeenschappelijke doelen voor verschillende teams opstellen om teamwerk en samenwerking te stimuleren. Na maanden thuiswerken hebben uw werknemers misschien minder contact met sommige collega's. Dit is dan een fantastische manier om hun werkrelaties weer op te bouwen.

Nu de beperkingen worden versoepeld, bereiden werknemers zich voor op de terugkeer naar de werkplek en vragen zij zich wellicht af hoe die eruit zal zien. Hier zijn onze vier tips voor de terugkeer van uw medewerkers naar hun werkplek.

 

Links:

Vier tips voor de terugkeer van uw medewerkers naar de werkplek na COVID-19

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.