Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak1. rujna 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako motivirati zaposlenike koji se vraćaju na posao nakon pandemije bolesti COVID-19

Pandemija je snažno utjecala na poduzeća, a posebno na zaposlenike. Nesigurnost radnih mjesta, programi privremenog dopusta i zabrinutost u pogledu zdravlja negativno su se odrazili na motivaciju tisuća radnika u Europi. Pripremili smo nekoliko savjeta za poslodavce kojima se mogu poslužiti kako podigli moral svojih zaposlenika.

How to motivate employees returning to work after COVID-19
Unsplash

Procijenite razinu motivacije svojih zaposlenika s pomoću ankete

Praćenje mentalnog zdravlja vaših zaposlenika ključno je za osiguravanje produktivne i motivirane radne snage. Brojni zaposlenici navode da osjećaju tjeskobu povezanu s povratkom na posao izazvanu stresom koji je prouzročila pandemija. Neki su se zaposlenici možda osobno suočili s bolešću COVID-19, dok drugi možda osjećaju stres zbog povratka u ured nakon nekoliko mjeseci samoizolacije.

Stoga je pametno pokušati procijeniti te osjećaje i utvrditi sve nesigurnosti ili bojazni koje se pojavljuju među vašim osobljem u pogledu povratka na posao. Takva se anketa može dopuniti i individualnim sastancima kako bi se stekao temeljitiji uvid. Rezultati će vam omogućiti da postavite ciljeve u skladu s trenutačnim sposobnostima svojih zaposlenika, a da pritom dodatno ne ugrozite motivaciju.

Postavite kratkoročne ciljeve

Stope procijepljenosti možda su u porastu, ali poduzeća ne bi smjela zaboraviti da se Europa još nalazi u krizi prouzročenoj pandemijom. Budući da se stvari i dalje mogu vrlo brzo promijeniti preko noći, važno je da poslodavci svojem osoblju postave kratkoročne ciljeve (npr. mjesečne ili tromjesečne ciljeve).

Takav pristup ima dvostruku korist. Kao prvo, postavljanje kratkoročnih ciljeva za zaposlenike omogućuje poduzeću da ostane fleksibilno i brzo se prilagodi neočekivanim promjenama. A kao drugo, time će se vašim zaposlenicima omogućiti brže postizanje rezultata i dobivanje priznanja za rad. Takvi „brzi učinci” mogu pozitivno utjecati na moral i motivaciju vašeg osoblja jer im omogućuju da steknu povjerenje u vlastite sposobnosti.

Postavite male i realistične proširene ciljeve

Proširenim ciljem naziva se dodatni cilj koji možete postaviti svojim radnicima u slučaju da premaše prvotni cilj. Iako su takvi ciljevi odličan način za održavanje produktivnosti poduzeća, ne preporučuje se da svojem osoblju ubrzo nakon povratka u ured postavite veći broj ambicioznih proširenih ciljeva. Započnite s manjim ciljevima te se potrudite da prošireni ciljevi koje postavljate budu realistični kako biste izbjegli brzu ranu pojavu sindroma izgaranja među zaposlenicima. S vremenom će se vaši zaposlenici početi privikavati na svoje radno opterećenje te tada možete početi postupno povećavati ciljeve.

Podignite moral zajedničkim ciljevima

Uključivanje zaposlenika u utvrđivanje njihovih ciljeva nikad nije bilo važnije. Uključivanjem članova svojeg tima u postavljanje njihovih ciljeva možete im pomoći da se u većoj mjeri posvete svojem radu. Osim toga, time kao poslodavac povećavate svoju transparentnost.

Osim uključivanja tima u utvrđivanje ciljeva, možete postaviti i zajedničke ciljeve za različite timove kako biste potaknuli timski rad i suradnju. Nakon mjeseci rada od kuće vaši zaposlenici možda su izgubili vezu s nekima od svojih kolega, stoga je ovo odličan način da ih se potakne da obnove svoje poslovne odnose.

S postupnim popuštanjem mjera, zaposlenici se pripremaju za povratak na svoja radna mjesta te se možda pitaju kako će to izgledati. Ovdje možete pronaći naša četiri savjeta za doček zaposlenika na radnom mjestu.

 

Korisne poveznice:

Četiri savjeta za doček zaposlenika na radnom mjestu nakon pandemije bolesti COVID-19

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.