Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli1. syyskuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miten covid-19:n jälkeen palaavia työntekijöitä motivoidaan

Pandemia on ollut vaikea erityisesti yrityksille ja työntekijöille. Työpaikkojen epävarmuus, lomautukset ja terveysongelmat ovat heikentäneet tuhansien työntekijöiden motivoituneisuutta Euroopassa. Tässä muutamia vinkkejä työnantajille työntekijöiden motivoimiseksi.

How to motivate employees returning to work after COVID-19
Unsplash

Selvitä työntekijöiden motivoituneisuutta kyselyn avulla

Työntekijöiden mielenterveyden seuranta on olennaisen tärkeää tuottavan ja motivoituneen työvoiman kannalta. Monet työntekijät ilmoittavat olevansa huolissaan pandemian aiheuttamasta stressistä. Covid-19 on saattanut vaikuttaa joihinkin työntekijöihin henkilökohtaisesti, kun taas toiset saattavat kokea toimistoon palaamisen stressaavana kuukausien eristäytymisen jälkeen.

Siksi on hyvä selvittää näitä tuntemuksia ja tunnistaa mahdollinen epävarmuus tai työhön palaamiseen liittyvät huolet henkilöstössä. Kyselyä voidaan täydentää myös yksilötapaamisilla kokonaiskuvan syventämiseksi. Tulosten avulla voit asettaa tavoitteita työntekijöiden nykyisten kykyjen mukaisesti ilman riskiä siitä, että heidän motivaatiotaan latistettaisiin entisestään.

Aseta lyhyen aikavälin tavoitteet

Rokotuskattavuus epäilemättä nousee, mutta yritysten ei pidä unohtaa, että Eurooppa on edelleen pandemian aiheuttamassa hätätilanteessa. Koska asiat voivat muuttua hyvin nopeasti, on tärkeää, että työnantajat asettavat henkilöstölleen lyhyen aikavälin tavoitteet (esim. kuukausittaiset tai neljännesvuosittaiset).

Tästä lähestymistavasta on kahdenlaista hyötyä. Ensinnäkin työntekijöitä koskevien lyhyen aikavälin tavoitteiden asettaminen antaa yritykselle mahdollisuuden pysyä joustavana ja mukautua nopeasti odottamattomiin muutoksiin. Toiseksi tämä mahdollistaa sen, että työntekijät saavuttavat tuloksia ja saavat tunnustusta nopeammin. Tällaiset ”nopeat voitot” voivat vaikuttaa myönteisesti henkilöstön moraaliin ja motivaatioon ja antaa heille luottamusta omiin kykyihinsä.

Pieniä ja realistisia joustotavoitteita

Joustotavoite on lisätavoite työntekijöille, sen jälkeen kun alkuperäinen tavoite on ylittynyt. On parempi olla asettamatta henkilöstölle monia kunnianhimoisia joustotavoitteita pian työpaikalle paluun jälkeen, vaikka ne ovatkin hyvä tapa pitää yritys tuottavana. Aloita pienin askelin ja pidä tavoitteet realistisina, jotta vältytään pikaiselta loppuunpalamiselta. Kun työntekijät alkavat tottua työkuormitukseen, tavoitteita voidaan vähitellen nostaa.

Yhteiset tavoitteet motivoivat

Työntekijöiden osallistuminen omien tavoitteidensa määrittelyyn on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ottamalla tiimisi mukaan omien tavoitteidensa asettamiseen voit auttaa sen jäseniä panostamaan enemmän työhönsä. Tämä lisää myös avoimuutta työnantajana.

Kun työntekijät osallistuvat tavoitteiden asettamiseen, niitä voidaan asettaa myös eri ryhmille ryhmätyön ja yhteistoiminnan edistämiseksi. Kun työntekijät ovat työskennelleet kuukausien ajan kotoa käsin, he ovat saattaneet menettää yhteytensä joihinkin kollegoihinsa, joten tämä on hyvä tapa virkistää työtovereiden välisiä suhteita.

Rajoitusten lieventyessä työpaikoille palaavat ihmiset saattavat pohtia siellä työskentelyä. Tässä neljä huippuvinkkiä töihin palaavien työntekijöiden vastaanottamiseksi.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Neljä vinkkiä työntekijöiden vastaanottamiseen takaisin työpaikalle covid-19-pandemian jälkeen

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.