Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel1 november 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Så gör du ett bra första intryck ... under de två första veckorna

Det spelar ingen roll om det handlar om en heltidstjänst, en lärlingsplats eller en praktikplats på deltid; första intrycket är alltid viktigt. Det har redan skrivits en mängd artiklar om hur du gör ett bra intryck under de där viktiga första sekunderna ... så vi tänkte att vi skulle titta på de första veckorna i stället. Det kan ju faktiskt ta lite tid innan man finner sig till rätta på en ny arbetsplats.

How to make a good first impression… within the first two weeks
EURES

Kom ihåg tiden

Punktlighet är en viktig del i arbetslivet. Och det handlar inte bara om att komma i tid till jobbet varje dag (även om det naturligtvis är a och o för att göra ett gott intryck). Det handlar även om att bli klar med arbetsuppgifter i tid. Du får säkert inte så många arbetsuppgifter som det är väldigt bråttom med de första veckorna, men du får antagligen några som är mindre brådskande, och om du får dem klara i tid visar du de nya arbetskamraterna vad du kan och att de kan lita på dig.

Anpassa kläderna efter arbetsplatsen

Vi menar inte att alla ska ha kostym eller dräkt på sig. Det skulle se lite löjligt ut i vissa fall. Men alla bör klä sig efter vad som passar på arbetsplatsen. Om du ska vara på benen hela dagen bör du ha skor som är bekväma. Om du ska ha kontakt med kunder bör du inte vara fritidsklädd. Om du har ett jobb där du är fysiskt aktiv bör du inte klä dig i de snyggaste märkeskläderna. Det låter självklart, men det är förvånande många som inte lyckas få det rätt. Är du osäker på vilken klädkod som gäller? Varför inte fråga i förväg? Och när du sedan har varit på arbetsplatsen ett tag förstår du snart vad som funkar och vad som inte gör det.

Var aktiv

Att visa att man gärna hugger i är ett bombsäkert sätt att ge ett engagerat och energiskt intryck. Det kan ofta bli viss dötid under de första veckorna på en ny arbetsplats, så om det händer dig är det ett bra tillfälle att visa framfötterna och fråga om det finns något som du kan hjälpa till med. Det kan vara vad som helst. Var inte rädd för att ta dig an sådant som egentligen inte hör till dina arbetsuppgifter. Det gör garanterat ett bra första intryck på dina arbetskamrater.

Ställ frågor

De första veckorna på en ny arbetsplats – det första månaderna faktiskt – handlar om att lära sig. Det gör du till stor del genom de arbetsuppgifter du får och från arbetskamraterna, men det finns alltid utrymme för att lära sig ännu mer. Genom att ställa frågor förstärker du intrycket av att vara intresserad och engagerad. Kanske vill du veta mer om en viss företeelse. Kanske undrar du över något som du har hört eller läst. Varför inte visa din nyfikenhet och fråga?

Prata med arbetskamraterna

Dina nya arbetskamrater är antagligen en grupp intressanta människor med olika bakgrund och personlighet. Ni kommer att vara tillsammans mycket framöver så det är förstås bra om ni lär känna varandra. Varför inte fråga om de vill ta en fika eller om ni ska äta lunch tillsammans? I en mer informell miljö kan det vara lättare att bryta isen och börja bygga upp en bra relation med arbetskamraterna.

För att få de där första veckorna på en ny arbetsplats måste du först skriva ett bra CV och klara av arbetsintervjun. Som tur är har vi lite goda råd och tips på vägen mot framgång!

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapEU-verktygslåda för mobilitetEURES bästa praxisEURES-utbildningExterna EURES-nyheterExterna intressenterRåd och tipsInterna EURES-nyheterJobbdagar/EventArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterNyheter/rapporter/statistikRekryteringstrenderSociala mediaFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.