Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel29 september 2022Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Maximera dina chanser att få ett säsongsjobb

Säsongsjobb är ett bra sätt att tjäna extra pengar. Många studerande och ungdomar tar jobb under vinterlovet för att finansiera sina studier eller för att få ytterligare inkomster. Här är tipsen som maximerar dina chanser att få ett säsongsjobb.

How to land a seasonal job

Ansök i god tid

De flesta företag börjar rekrytera flera månader före vintersäsongen. På så sätt kan de välja ut rätt personer och lära upp dem om det behövs. Så se till att kontakta arbetsgivaren i god tid och vänta inte till sista ansökningsdagen.

Var proffsig

För dig kanske det bara är ett vinterlovsjobb, men ur arbetsgivarens perspektiv är du en viktig investering i företaget. Visa arbetsgivaren att du tar anställningsintervjun på allvar. Oavsett om intervjun görs på nätet eller på plats hos arbetsgivaren, klä dig propert, var punktlig och visa intervjuarna att du uppskattar den möjlighet de erbjuder dig.

Var flexibel

Arbetsgivarna anställer ofta säsongsarbetare för att klara av perioder då det finns mycket att göra vid företaget. Detta innebär att säsongsarbetare ofta kan komma att ombes att arbeta på udda tider eller utföra uppgifter som inte från början fanns med i arbetsbeskrivningen. En viktig egenskap som arbetsgivare söker hos säsongsarbetare är därför flexibilitet. Se till att lyfta fram denna förmåga i ditt cv och under intervjun.

Överväg att kontakta tidigare arbetsgivare

Om du haft säsongsjobb förut och varit nöjd med dina tidigare arbetsgivare, överväg att kontakta dem direkt. De flesta arbetsgivare vill gärna ha tillbaka någon som redan vet vad jobbet går ut på och som inte behöver handledas eller läras upp så mycket.

Ta reda på så mycket som möjligt

Före jobbintervjun bör du ta dig tid att läsa på om vad företaget gör och ta reda på mer om den verksamhet du kommer att delta i. Detta visar intervjuaren att du bryr dig om jobbet och tar denna möjlighet på allvar.

Kontakta våra Euresrådgivare

Med över 3 miljoner lediga jobb i hela Europa är Euresportalen bästa stället för att börja leta efter ditt nya säsongsjobb. Du kan också kontakta Euresrådgivare som kan hjälpa dig att ta reda på dina starka sidor och vad du är intresserad av, och som du kan ta hjälp av när du letar efter och ansöker om jobb.

Hitta en Euresrådgivare i din region eller kontakta din lokala Euresrådgivare via chatt.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Länkar:

Sök efter Euresrådgivare

Chatta med Euresrådgivare

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på Linkedin

Teman
Råd och tipsRekryteringstrenderUngdom
Relaterade avsnitt
Råd och tipsLeva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.