Skip to main content
EURES
News article29 september 2022European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Hvordan få en sesongjobb

Sesongjobber er en smart måte å tjene ekstra penger på. Mange studenter og unge tar seg jobb i vinterferien for å finansiere studiene eller tjene litt ekstra. Her er noen tips til hvordan du kan skaffe deg en sesongjobb.

How to land a seasonal job

Søk tidlig

De fleste bedriftene begynner å ansette folk flere måneder før vintersesongen har begynt. Da får de tid til å velge rette personer og gi dem nødvendig opplæring. Så forsikre deg om at du tar kontakt tidlig – ikke vent til den dagen søknadsfristen går ut.

Vær profesjonell

For deg er dette kanskje «bare en vinterferiejobb», men for arbeidsgiveren vil du være en viktig investering for virksomheten. Vis arbeidsgiveren at du tar jobbintervjuet på alvor. Uansett om intervjuet foregår digitalt eller du møter opp personlig, bør du kle deg pent, møte i tide og vise den som intervjuer deg at du setter pris på muligheten du har fått til å presentere deg.

Vær fleksibel

En grunn til at arbeidsgivere vil ansette sesongarbeidere, er at de har det ekstra travelt i enkelte perioder av året. Det betyr at sesongarbeidere gjerne blir bedt om å arbeide kveld eller helg, eller utføre oppgaver som ikke inngår i stillingsbeskrivelsen. Noe av det viktigste arbeidsgivere ser etter hos sesongarbeidere, er fleksibilitet. Dette er altså en egenskap det er smart å framheve på CV-en din og i intervjuet.

Kontakt tidligere arbeidsgivere

Hvis du allerede har hatt en sesongjobb og du likte deg der, bør du vurdere å ta kontakt med denne arbeidsgiveren direkte. De fleste arbeidsgivere foretrekker å ansette folk som allerede er kjent med jobben, og som derfor ikke trenger så mye veiledning og opplæring.

Gjør hjemmeleksen din!

Før et jobbintervju bør du ta deg tid til å lese deg opp på hva virksomheten består i og hvilke oppgaver du vil bli involvert i. Da viser du intervjueren at du bryr deg om jobben og tar denne muligheten på alvor.

Kontakt våre EURES-rådgivere

På EURES-portalen finner du over tre millioner ledige stillinger i hele Europa. Derfor er denne portalen det beste stedet å begynne å se etter din neste sesongjobb. Du kan også ta kontakt med EURES-rådgiverne, som vil hjelpe deg med å finne fram til dine sterke sider og interesser og bistå deg i jakten på jobb og i søknadsprosessen.

Finn en EURES-rådgiver i din region eller kontakt din lokale EURES-rådgiver via chattetjenesten.

I partnerskap med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

Søke etter EURES-rådgivere

Chat med EURES-rådgivere

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Råd og tipsRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Råd og tipsLeve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.